Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Хто зробить сніг. Книжка Прохаськів, яка потрапила в рейтинг року від The New York Times

Дитяча книга Мар’яни та Тараса Прохаськів “Хто зробить сніг”  увійшла в рейтинг найкращих творів для дітей та підлітків 2023 року за версією The New York Times.

Повідомляє Інформатор з посиланням на The New York Times.

“Вперше видана в Україні, ця мила, дивна, по-легкому філософська книжка, ілюстрована м’якими каракулями, розповідає про новонароджених кротів-близнюків, які живуть у химерній уявній лісовій місцевості. Назва походить від віри кротів: коли вони помруть, то підіймуться до хмар і зроблять сніг для тих, хто залишився”, – йдеться про книжку на сайті The New York Times.

Книга побачила світ цього року у “Видавництві Старого Лева”. Вона для молодшого шкільного віку. Ілюстрації малювала Мар’яна Прохасько, це її перший досвід у цій сфері. Також це перша дитяча книга Тараса Прохаська. Книгу англійською переклали Борис Дралюк та Дженіфер Крофт. У ній розповідається про пригоди кротячої сім’ї.

 

Чому саме кроти?

“Кроти – це наш тотем. У світі все якось дуже щільно пов’язано. Можливо, кроти вибрали нас за своїх речників. Може, нашому невибраному життю найбільше відповідала кротяча сутність. У кожному разі наш вибір був не прорахований, а такий, що не залишає місця для сумніву”,розповідали на презентації книги автори.

Вперше книгу видали у 2013 році, десь років тому. Вона стала переможцем конкурсу “Книга року ВВС – 2013” у номінації “Дитяча Книга року ВВС – 2013”, отримала премію “ЛітАкцент року 2013” , потрапила до світового каталогу “The White Ravens” у 2014 році.

У книзі справді йдеться і про те, як виникає сніг.

“Він каже правду, це не якісь кроти, а білі! Так само як білки, зайці, бобри, їжаки, куниці, лосі, рисі. Вони собі літають разом на хмарах, дивляться на землю і кидають купи снігу”, – каже одним із героїв. Його перепитали, чи вовки і яструби теж: “Ну так, бо помирають усі”. 

Видання продається у книгарнях Івано-Франківська, у “Віват” вартує 420 грн.

Тарас Прохасько – відомий український письменник. Народився в Івано-Франківську. Закінчив біологічний факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка. Автор книг “Інші дні Анни”, “Непрості”, “FM Галичина”, “З цього можна зробити кілька оповідань”, “БотакЄ” та інших.  У 2020 році  став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка за книгу есеїв “Так, але..”.

Мар’яна Прохасько – ілюстраторка і письменниця. Народилася в Ужгороді у 1976 році. У 1998 році закінчила англійську філологію Прикарпатського університету. “Хто зробить сніг” – перша книжка, де вона є співавторкою тексту та ілюстраторкою. У 2016 році розпочала проєкт “Напиши мені книжку”. Цього року з’явилася її віршована збірка з авторськими фотографіями “Primitivo”.

Читайте також: Це не книги – це пам’ять: у Франківську презентували друге видання “Народні Герої України – Історія Справжніх”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору