Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Потрібні для реабілітації військових. У Франківську пройшли “Ігри нескорених”

Потрібні для реабілітації військових. У Франківську пройшли "Ігри нескорених"

Сьогодні, 13 грудня, в Івано-Франківському коледжі фізичного виховання відбулися обласні ” Ігри нескорених” серед учасників бойових дій, які отримали поранення та травми.

Повідомляє Іноформатор.

На іграх представлені 6 видів спорту, зокрема біг – 50 метрів, кидання баскетбольного м’яча в кільце, дартс, жим лежачи, піднімання гирі та настільний теніс.

Ці ігри потрібні для того, щоб вони переросли в масштабні обласні ігри, які дадуть змогу учасникам бойових дій займатися спортом та реабілітуватися.

 

“Ми розуміємо, що закінчиться війна, повернеться дуже багато наших захисників і їм потрібна буде реаблітація. Їм потрібне буде спілкування”, – каже начальник управління спорту  та молодіжної політики обласної державної адміністрації Орест Оклієвич.

“Ігри нескорених” були започатковані на рівні держави після того, як на Сході України в 2014 році розпочались бойові дії. Тоді їх не проводили в Івано-Франківську. Проводили лише частину ігор з громадськими організаціями АТО/ОСС.

“Я думаю, що в хлопців буде азарт до участі в таких іграх, бо вони хочуть проявити себе. Показати, що не все втрачено, показати іншим, що можна жити повноцінно навіть маючи такі поранення” – додав Орест Оклієвич.

В майбутньому учасники таких ігор можуть стати чемпіонами параолімпійських ігор. В Івано-Франківську такі ігри планують проводити масштабно, наразі вони на пробному етапі – все залежить від ситуації в країні.

“Скажу з власного досвіду, будь-які фізичні навантаження відволікають від поганих думок, дають змогу рухатися вперед. Такі змагання дуже необхідні тому, що це своєрідний міст переходу власних можливостей. Я зрозумів, що можу більше, можу працювати, просто не треба здаватися, не боятись пробувати. Звичайно, це не легко, це дуже важко, але коли працювати над цим, то все виходить. Я в цьому переконаний”, – каже начальник управління з питань ветеранської політики при Івано-Франківській ОВА Роман Примич.

Такі ігри дають пораненим військовим мотивацію жити, оскільки спорт, на думку психологів, є найкращою фізичною та психологічною реабілітацією. Тому головна мета цих ігор – це реалізація поранених військових.

“Якщо ми вже змогли змотивувати ветерана після поранення чи ампутації до занять спортом, то він перед собою ставить мету, і це дуже добре. Це допомагає йому соціалізуватися”, – додає Василь Вірастюк.

За словами Вірастюка, всі види спорту підбираються за методом інклюзивності.

При Івано-Франківській ОВА утворене управління ветеранів, яке очолює Роман Примич. Зараз напрацьовується ряд різних заходів з метою максимального об’єднання ветеранів для проведення різноманітних спортивних змагань.

Незабаром в Івано-Франківську планують розробити велику комплексну програму щодо працевлаштування військових, які демобілізовані й повернулись з фронту до мирного життя.

“Я переконана, що сьогодні область має згуртуватись. В нас є багато релокованих підприємств, і ми почергово маємо на цих всіх підприємствах створювати робочі місця саме для наших військовослужбовців і ветеранів. Це таке завдання, яке ставить перед собою Івано-Франківська ОВА спільно із управлінням ветеранів та управлінням соціального захисту”, – розповіла нам голова ОВА Світлана Онищук

“Я беру участь заради популяризації спорту, і взагалі, щоб це когось змотивувало. Я стараюсь брати активну участь в житті лікарні, де лікуюсь, в заходах, які вони проводять, адже вони працюють для військових, для того, щоб їх реабілітувати. Хочеться їх підтримувати, бо це приємно, коли громада і лікарня опікується військовими. У мене немає мети підняти найбільшу вагу, в мене мета взяти участь і показати людям, що це класно, що спортом можна займатися в будь-якому стані”, – поділився з нами один із учасників ігор.

Читайте також: Попри попередження франківці ходять по тонкій кризі озера

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору