Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Микола Леонтович: “Щедрик” та найвідоміші композиції

Микола Леонтович: "Щедрик" та найвідоміші композиції

Сьогодні, 13 грудня, виповнюється 146 років з дня народження видатного українського композитора Миколи Леонтовича. Людини, яка створила найвідомішу різдвяну пісню в світі. Мабуть, важко знайти того, хто не чув легендарний “Щедрик” або ж його англомовну версію “Сarol of the bells”. Однак не лише “Щедриком” відомий композитор. Є твори, які вражають своєю витонченістю та музичними рішеннями. 

Інформатор зібрав добірку музичних композицій, які радимо послухати кожному.

Шлях у Миколи Дмитровича був насиченим. Початкову музичну освіту отримав від батька, який чудово співав, грав на віолончелі, скрипці, гітарі та деякий час керував хором семінаристів. Згодом навчався у Шаргородському початковому духовному училищі й Подільській духовній семінарії. Все вело до того, що чоловік стане священиком, однак вирішив обрати музичний шлях й вдосконалювався далі самостійно. Він організував самодіяльний симфонічний оркестр, який частково виконував український репертуар. У 1901 році видав перший збірник пісень з Поділля. 1903 року вийшов другий збірник подільських пісень із посвятою Миколі Лисенкові.

Далі було тернисте життя, подорожі до різних міст й співпраця з відомими митцями того часу. Він без перебільшення набувався українською культурою й акумулював те, чим завоював світ, – українською мелодикою.

Таким чином, виникли:

  • опера «На Русалчин Великдень» (за казкою Бориса Грінченка, 1919, незакінчена; 1975 Мирослав Скорик завершив, відредагував та інструментував для сучасного складу симфонічного оркестру);

хори на слова українських поетів:

  • «Льодолом» на слова Володимира Сосюри,
  • «Літні тони» на слова Григорія Чупринки
  • «Моя пісня» (слова І. Білиловського)
  • «Легенда» (слова Миколи Вороного)

композиції на літургійні тексти та понад 150 хорових обробок українських народних пісень.

Моя пісня

Музична композиція написана в 1986 році для тенора соло, мішаного хору і фортепіано. Вона про красу природи, любов до рідного краю. Кохання тут передане простою та легкою мелодією.  В композиції хор перегукується з солістом, повторюючи чи стверджуючи його думку.

Дударик

Цей твір – один з найвідоміших хорових композицій Миколи Леонтовича. Він створений  для мішаного хору, а капела – на основі побутової української народної пісні. За однією з версій, композитор почув пісню “Дударик” на Вінниччині. Згодом він створив кілька версій пісні.

Піють півні

Твір має куплетну будову (6 куплетів), причому останній куплет повторює перший, що створює своєрідну композиційну арку. В другому куплеті з’являються чоловічі голоси.

Композиція про жінку, яка постійно п’є в корчмі. Вона повертається додому й зустрічає брата свого чоловіка у вишневому саду. Той говорить до неї, що її битимуть батогом. Жінка просить захисту у брата, на що він відповідає: “Я вам догоджу, як буде вас мій брате бити я ще й подержу”. Ці слова не подіяли на жінку, й наступного дня вона знову пішла пити до корчми.

Козака несуть

Ця композиція є баладою. В ній розповідається про молодого козака, який загинув. Його тіло несуть, а біля тіла йде кінь й дівчина в сльозах. Твір, який, на жаль, відгукнеться багатьом українцям.

Щедрик

Хочемо завершити нашу добірку саме цією композицією. Їх було 4, й в 1916 року композитор створив останню версію твору. Його виконав хор студентів Київського університету під керівництвом Олександра Кошиця. Останній варіант й зробив композитора відомим у всьому світі.

Мелодія втілює в собі радість та весільну атмосферу, надаючи унікальний колорит національним мотивам.

Історія могла б скластися зовсім інакше, якби не мандрівна музична капела, що показала світу Україну, її культуру й стала закликом проти “руського міра”. Про це розповіло Суспільне. Культура в документальному фільмі «Щедрик проти “русского міра”.

А ось так тепер звучить англомовна версія цієї унікальної різдвяної пісні:

Читайте також: Хто зробить сніг. Книжка Прохаськів, яка потрапила в рейтинг року від The New York Times

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору