Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Маєте ідею? У вас є можливість її реалізувати у Франківську за підтримки УКФ

Маєте ідею? У вас є можливість її реалізувати у Франківську за підтримки УКФ

Сьогодні, 15 грудня, у Прикарпатському національному університеті відбулася зустріч із представниками Українського культурного фонду щодо написання грантових проєктів.

Повідомляє Інформатор 

Це дуже знакова подія для Івано-Франківська, адже є можливість долучитися до створення, реалізації, започаткування цікавих культурно-мистецьких проєктів.

“В майбутньому ми очікуємо, що ці проєкти будуть представлені та реалізовані, як в Україні так і в світі”, – додає заступниця голови Івано-Франківського осередку національної спілки кінематографістів України Ольга Терешкун.

За словами виконуючої обов’язків начальниці управління культури, національностей та релігій ОДА Тетяни Лапки, це навчальний семінар, який дасть можливість громадським об’єднанням та іншим культурним осередкам нашого міста працювати з грантами.

“Ми розуміємо, що бюджет на наступний рік в нас є дуже критичним, тому намагаємось залучити всі можливі фінансові джерела, щоб наша культура в області розвивалась і була на належному рівні”, – розповіла Тетяна Лапка.

Нагадаємо, Український культурний фонд – це державна установа, яка фінансується з державного бюджету і має відповідні напрямки роботи у сфері культури, охорони культурної спадщини, розвитку кінематографу та інше. Фонд надає перелік напрямків, яким надається перевагу в тому чи іншому році. Завдяки цьому громадські об’єднання, територіальні громади й інші установи мають можливість написати своє бачення розвитку і подати свій проєкт. Якщо вони попадають під ту чи іншу номінацію, то зможуть отримати фінансування на розвиток власного проєкту.

В Івано-Франківській області вже є кілька таких грантових проєктів, до яких долучився УКФ. Минулого року місто Рогатин отримав грант, так само  “Гуцульська гражда” виграла грантовий проєкт.

“Напрацювання є, співпраця є, однак немає загального поширення, щоб люди були обізнані, з тим, як потрібно працювати з грантовими проєктами”, – поділилась з нами начальниця управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Тетяна Лапка.

Під час заходу додатково розповіли про можливості УКФ, нові програми, які будуть відкриті в 2024 році. Український культурний фонд працює з 2017 року, за цей час фонд підтримав майже 3000 проектів по всій Україні, починаючи від невеликих стипендій до 200 000 гривень до величезних проектів. До створення Держкіно фонд підтримував кіновиробництво.

“У цьому році ми більше націлені на підтримку інклюзивного мистецтва, на ментальне відновлення через мистецтво, а також на підтримку зруйнованої внаслідок воєнних дій культурної спадщини, на культурні ініціативи в регіонах, в тому числі й прифронтових та деокупованих територіях”, – сказав заступник виконавчого директора Українського культурного фонду Дмитро Решетченко.

Цього року приймати заявки на участь в грантових проєктах розпочали в листопаді, остання програма 2023 року розпочнеться 20 грудня і триватиме до 20 лютого. Ця програма налічуватиме такі напрямки:

  1. “Культура без бар’єрів” – направлена на інклюзію;
  2. “Стипендії” для фізичних осіб. Це єдина програма, де можуть подаватися не юридичні особи, а саме фізичні особи, митці які досягли 18-річного віку;
  3. “Культурна спадщина” та все, що пов’язане з матеріальною та нематеріальною культурною спадщиною України.

20 лютого розпочнеться одразу дві програми:

  1. “Відновлення культурно-мистецької діяльності” – направлена на підтримку митців, які постраждали, скоротили свою діяльність під час війни;
  2. “Культура. Регіони” – націлена на підтримку регіональних ініціатив, однак в ній не можуть брати участь обласні центри, мають право брати невеликі міста ОТГ та інше.

Читайте також: Кращі учні у Франківську отримуватимуть стипендії

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору