Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Наразі є пріоритетніші рішення: підвал будинку на вулиці Івасюка в Івано-Франківську заливає через каналізацію

Наразі є пріоритетніші рішення: підвал будинку на вулиці Івасюка в Івано-Франківську заливає через каналізацію

Комунальні пробелми в Івано-Франківську, на жаль, звичне явище. З роками в будинках стаються тріщини, протякає дах або ж заливає підвал. Остання проблема спіткали мешканців багатоповерхівки на вулиці Івасюка.

Інформатор розбирався у чому справа.

В 24 будинку вже не перший рік затоплює підвал. Як розповіли Інформатору мешканка 2 під’їзду Світлана, підвал затоплює тала вода й каналізація, яка наразі перебуває в поганому стані:

“В нас тут будувався сусід. Він хотів під’єднати свою каналізацію до нашої. Через те, що він знаходився нижче ніж наша каналізаційна мережа, в нього не вийшло приєднатися. Коли відбувалися ремонті роботи. він перебив нам люки. тепер як йде дощ, там не стати. Все з каналізації вертається в підвал. Перший поверх починає цвісти, бо в підвалі стає дуже сиро.  Ми зверталися до водоканалу. Наразі відповіді не отримали”.

За словами мешканців, будинок обслуговує КП “Комфортний Дім”. Співробітники приходили в підвал, проводили ремонтні роботи, однак проблема не зникає:

“Вони (Комфортний дім, ред.) робили все, що в їх силах. Це все залежить від водоканалу”.  

Як розповів Інформатору речник “Івано-Франківськводоекотехпрому” Володимир Шпег, каналізаційна мережа в будинку є старою і ця проблема обговорювалася:

“Там треба повністю перекладати мережу. Це питання не одного дня. Необхідно провести акт обстеження й зрозуміти скільки треба перекласти каналізаційної мережі. Для цього необхідно скласти кошторис”. 

На ремонт мережі потрібні кошти. За словами Володимира Шпега це питання вирішується на рівні міста й водоканал коштів на перекладання мережі не має.

За відповідями ми звернулися до заступника міського голови Івано-Франківська Михайла Смушака. Він прокоментував, що з ситуація контрольована:

“Станом на сьогоднішній день підвал сухий й води там немає, хоча кілька тижнів тому там чистили й приміщення було забите. Наразі проведено благоустрій двору, де розташований будинок. Відповідно якщо розкопувати мережу біля одного будинку, то треба буде робити ремонт великої частини каналізації. На сьогодні критичної ситуації немає. Немає такого, що вода в підвалі постійно стоїть і її не можна спустити”. 

Михайло Смушак порадив дотримуватися правил поводження з каналізаційними мережами та не засмісувати їх. Він додав, що якщо каналізація заб’ється, то мешканцям треба звернутися до КП “Комфортний дім” чи Івано-Франківськводоекотехпром:

“Комунальні сервіси зараз оперативно реагують й здійснюватимуть очистку у разі засмічення каналізації”.

Щодо капітального ремонту, то, за словами заступника міського голови, це було б найкращим рішенням. Однак він вважає, що в час війни є пріоритетніші рішення, ніж ремонтувати те, що не є в критичному стані.

Михайло Смушак каже, що якщо мешканці будинку хочуть відремонтувати каналізаційну мережу, то вони мають право зробити це за власні кошти. Для цього власники квартир в будинку звертаються до Комфортного дому або ж до будь-якої іншої компанії задля створення дефектного акту й кошторису на виконання робіт.

Читайте також: КП “Комфортний дім” заборгував майже 5 млн грн за спожиту електроенергію: суд виніс вирок.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Хочете рекламу, телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору