Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Підсумки проєкту у сфері безпеки – що придбали для рятувальників Прикарпаття

Підсумки проєкту у сфері безпеки - що придбали для рятувальників Прикарпаття

Вчора, 14 грудня, в Івано-Франківську відбулася презентація результатів великого інфраструктурного проєкту “Підвищення рівня безпеки населення у транскордонному регіоні шляхом посилення спільних заходів з навчання та співробітництва у сфері управління надзвичайними ситуаціями – BRIDGE” в рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020.

Розповідає Інформатор.

Під час презентації поділилися успіхами в реалізації проєкту та обговорили подальшу співпрацю в безпекових напрямках. Начальник головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, розповів, які саме безпекові заходи вдалося реалізувати в рамках проєкту на території області.

“Ми проводимо завершальну конференцію в рамках проєкту BRIDGE Румунія-Україна. Проєкт мав безпековий пріоритет, тому що розпочиналися програмні заявки 10-років тому. Реальна реалізація проєкту розпочалася 5 років тому. Зараз, якраз в рамках повномасштабної війни, все-таки керівництво технічного секретаріату переконалося в тому, що безпековий напрямок саме потрібний. У часі війни ця програма сприяє тому, що надзвичайні служби, і всі служби, які брали участь в цьому, будуть більш підготовлені. Отже, в рамках проєкту була створена програма GPS-моніторингу туристичних груп, був придбаний пересувний пункт управління надзвичайних ситуацій, а також автомобіль мобільної групи”, – зазначив Чернецький.

Начальник головного управління ДСНС в області Володимир Чернецький

Для ефективної підготовки рятувальників був придбаний тренувальний комплекс (контейнери), який дозволить проводити тренування на висоті, закритих приміщеннях в умовах задимленості та високої температури. Загалом тренувальні центри даного зразка є тільки в навчальних закладах. В обласних центрах він перший в Україні.

“В рамках цього проєкту придбаний сучасний комплекс контейнерного типу. Він дає можливість готувати рятувальників до ліквідації надзвичайних ситуацій в умовах підвищених температур, задимленості та роботи на висоті, що ми якраз бачимо під час обстрілів, які відбуваються у нас на території. Це дає можливість нашим рятувальникам пройти ту психологічну підготовку, де вони в замкнутому просторі за умови дії високих температур, повного задимлення відпрацьовують елементи гасіння пожеж та ліквідації надзвичайних ситуацій. Загалом в Україні – це 4-й такий комплекс”,– додав начальник головного управління ДСНС в області Володимир Чернецький.

До реалізації проєкту BRIDGE, крім Івано-Франківської та Чернівецької області, долучилися представники з усієї України.

“BRIDGE – це один з найпотужніших проєктів, сьогодні у нас захід підведення підсумків. Ми зібралися в розширеному форматі, це не лише області, які залучені до виконання – зібрали представників міжнародних управлінь, осіб, які відповідають за міжнародне співробітництво з усієї України. Для всіх служб це надзвичайна користь співпраці з міжнародними партнерами”, – розповіла начальниця Управління європейської інтеграції та міжнародного співробітництва ДСНС України Мар’яна Мурашкіна.

Начальниця Управління європейської інтеграції та міжнародного співробітництва ДСНС України Мар’яна Мурашкіна

Загалом програма “Румунія-Україна 2014-2020” охопила чотири області України та п’ять повітів Румунії, на це було витрачено понад 50 млн євро та реалізовано 66 проєктів.

“Проєкт BRIDGE – це великий інфраструктурний проєкт, профінансований в рамках програми “Румунія – Україна”. Це транскордонна програма Європейського союзу. І оскільки ця програма є транскордонна, вона передбачає участь адміністративних одиниць Румунії та України, які межують між собою. Загалом було профінансовано 66 проєктів на суму понад 50 млн євро, від України, це Чернівецька, Івано-Франківська, Закарпатська та Одеська, а також п’ять повітів Румунії, які межують з Україною. Тому в рамках проєкту можуть брати участь з цих територій. Фінансування надавалося на умовах конкурсу проєктів”, – розповів Юліан Андріяш, офіцер з комунікацій спільної операційної програми Румунія-Україна 2014-2020.

Офіцер з комунікацій спільної операційної програми Румунія-Україна 2014-2020. Юліан Андріяш

На реалізації проєкту в Івано-Франківській області було виділено 1 млн 800 тис. євро, 10% з яких, це співфінансування ДСНС України.

“В рамках проєкту було проведено ряд інфраструктурних заходів, проведений ряд спільних навчань, придбано спеціалізовану техніку, удосконалено тренувальні комплекси, придбано GPS-системи моніторингу та навігації руху туристів і завдяки проведеним заходам було врятоване не одне людське життя. Бюджет проєкту – понад 7 млн євро, для української сторони, було передбачено 2 млн євро. Івано-Франківської області отримала бюджет 1 млн 800 тис. євро”, – розповів Микола Бурлак, начальник сектору міжнародного співробітництва Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Праворуч Микола Бурлак, Начальник сектору міжнародного співробітництва Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Пересувний пункт управління

В рамках проєкту в Івано-Франківську вже закуплена спецтехніка, одна з яких – це пересувний командний пункт, який дозволяє працювати в складних умовах та ефективно координувати дії служб з ліквідації надзвичайних наслідків. Автомобіль 6х6 та оснащений всім необхідним для автономної роботи в складних умовах. В Україні – це четвертий комплекс для роботи груп з ліквідації надзвичайних ситуацій.

Пересувний пункт управління

Пересувний пункт управління

Пересувний пункт управління

“Автомобіль пересувний пункт управління, призначений для роботи керівника з ліквідацій надзвичайних ситуацій, для роботи представників штабу з ліквідацій надзвичайних ситуацій. Автомобілі оснащені найсучаснішим обладнанням стеження, які допомагають онлайн спостерігати за розвитком надзвичайних ситуацій та координувати роботу засобів, які направляються для ліквідації надзвичайних подій. Автомобіль автономний та не потребує додаткових об’єктів живлення. Також він може працювати в складних географічних умовах. Аналоги таких автомобілів вже є в Україні, вони себе зарекомендували під час війни. В Україні вже використовується 3 таких спецтранспорти, в Івано-Франківську – це четвертий”, – розповів Тарас Кочкодан, начальник управління реагування на надзвичайні ситуації головного управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Тарас Кочкодан, начальник управління реагування на надзвичайні ситуації головного управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Автомобіль для мобільно-оперативної групи

Інфраструктурний проєкт «Підвищення рівня безпеки населення у транскордонному регіоні шляхом посилення спільних заходів з навчання та співробітництва у сфері управління надзвичайними ситуаціями – BRIDGE» реалізовано в рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020, яка фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, що беруть участь у Програмі. Проєкт дозволив створити нову базу для координації, допомоги та підготовки рятувальників для ліквідації надзвичайних подій.

Під час наступної програми, яка вже стартує, буде розглядатися створення центру по гуманітарному розмінуванню, адже цей напрямок, є надзвичайно важливим для України в часі війни.

Читайте також: Міська рада затвердила бюджет Івано-Франківської громади на 2024 рік

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору