Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Людська вигадка. Про походження традиції купання на Водохреща

Людська вигадка. Про походження традиції купання на Водохреща

Цього року  в Україні Йордана відзначатимуть 6 січня. Традиційне освячення води відбувається сьогодні, 5 січня, та завтра. Українці в цей день купаються в річках для “очищення від гріхів”. Щодо цих купань точаться дискусії, чи справді це українська або ж навіть християнська традиція.

Інформатор вирішив дізнатися позицію церкви щодо занурення в ополонку на Водохреще.

Здавна йорданській воді приписували цілющі властивості, тому купались в ополонці з лікувальною чи профілактичною метою – щоби бути здоровим весь наступний рік.

Освячену воду, яку брали з ополонки, вважали універсальним засобом захисту, нею освячували все: членів сім’ї, урожай та худобу. Також цією свяченою водою умивались дівчата – вірили, що так дівоча краса зберігається.

У радянські часи Водохреща не святкували, але в ополонку занурювались для моржування. Купання в ополонці – це не церковна постанова, це більше людська вигадка. Саме свято дуже величне, це Богоявлення Ісуса Христа, вода освячується тому, що Ісус Христос Хрестився в Йордані. Цей день вважається світлим, вода тоді також вважається цілющою.

“Це самі люди таке вигадали – занурюватись в ополонку. Колись не купались. Наші предки вірили в святість води, а оскільки кожна людина сама по-собі грішна, то вже не могла в цей день купатися, це би суперечило всьому. Було так, що посвятили, набрали воду і пішли по домівках. Купання модним стало десь років 10-15 тому”, – каже декан Верховинського району ПЦУ, настоятель церкви Пресвятої Тройці села Ільці Дмитро Михавків.

Справді християнською традицією на Гуцульщині вважають виготовлення з воску “йорданських хрестиків”.

Зазвичай таких хрестиків роблять 3. Перший кладуть в банку з освяченою водою, другий приклеюють над вхідними дверима до помешкання і третій також приклеюють над дверима стайні, де спить худоба. Гуцули вірили, що такі хрестики захищають від злих сил та дарують спокій у родині.

До теми: Наче весна. Фоторепортаж з Гуцульщини 5 січня

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Христина П’ятнюк 

Нагору