Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

ООН де ти. У Франківську вийшли нагадати про полонених військових

ООН де ти. У Франківську вийшли нагадати про полонених військових

Сьогодні, 7 січня, в Івано-Франківську в парку Шевченка рідні військових, які перебувають в полоні близько 2 років вийшли нагадати проте що їх потрібно звільнити з полону. Вийшли привернути увагу світових організацій та закликати їх до дій. 

Повідомляє Інформатор

Це всеукраїнська акція відбувається практично кожних вихідних в багатьох містах України – Франківськ не виняток. Цього разу рідні військовополених зібрались з єдиною метою нагадати світовій спільноті, що потрібно діяти, а не тільки висловлювати занепокоєння.

Зі слів співорганізаторів акції наші полонені перебувають у інформаційні бульбашці, яку росіяни щоразу спотворюють. Вони не знають, про такі акції, вони мають бути повернені до дому. Натомість світові організації нічого не роблять, щоб їх повернути.

“Ми звертаємось до світової спільноти. Ви маєте зробити певні дії, щоб захисники Маріуполя не зникли з історії. Чому Червоний Хрест робить відповідні дії щодо обміну громадян Ізраїлю, Палестини, чому він не може такі дії впровадити щодо наших громадян це не відомо “ – каже співоорганізаторка акції Євгенія Сириця.

Як поділилась з нами Євгенія її наречений від 20 травня 2022 року перебуває в полоні. Востаннє з ним спілкувалась перед тим як його взяли в полон, відтоді вже більше як пів року Євгенія не знає, що з ним самим та що з його побратимами.

“Наші хлопці з травня 2022 року не виходять на зв’язок. Їм просто не дають можливості зв’язатися з рідними. Не відомо про їхній стан здоров’я, про їхні потреби. Ми мусимо робити більше, щоб вони хоча б почули навіть через спотворену інформацію, що про них пам’ятають, що ми за них боремося – це головне” – додає активістка.

Цього разу на плакатах написані заклики різними мовами, зокрема польською, болгарською. Так зі слів організаторів вони хочуть достукатися до світу, нагадати їм про війну в Україні та про те, що всі оборонці Маріуполя вже другий рік знаходяться в полоні, про те що їх катують, що їм потрібна допомога.

Якщо відповідні інституції не можуть діяти, або вони відсутні то потрібно зробити тест на цю країну, або можливо створити нову організацію яка допоможе хоча б перш за все провідати наших військовополонених, дати їм зв’язок й дати нам побачити в якому стані вони перебувають, бо ми нічого не знаємо вже другий рік й нам від цього дуже страшно дуже боляче” – акцентує дівчина.

Найбільше надписів було польською мовою, адже Польща це єдина країна, яка найбільше допомагає. Це країна, яка ментально нас розуміє, розуміє наслідки радянщини й її вторгнення, адже вони теж наші сусіди вони розуміють, якщо ми не втримаємо росію то вони можуть бути наступними.

Рідні полонених з плакатами та закликами звільнити з полону військових пройшлись від парку Шевченка до Вічевого Майдану.

Головні заклики цієї акції: 

  • ООН де ти?;
  • 230 – мало треба більше. Треба всі;
  • волю захисникам Маріуполя. Волю захисникам України;
  • Світ не мовчи;
  • захисників Луганська до дому;
  • Полон вбиває;
  • Волю захисникам “Азовсталі”;
  • Полон не опція збереження життя;
  • Не забувайте про полонених будьте їх голосом.

За словами одного з учасників акції, колишнього військовополоненого такі акції є важливі, потрібні, адже тільки так ми можемо нагадати світу про те що війна в Україні триває, проте що гинуть люди, проте що мир і перемога України – це спокій цілого світу.

“Ця акція нагадування про моїх побратимів, про моїх друзів які загинули, які перебувають у полоні. Вони чекають того дня, коли зможуть стояти тут порчу зі мною, поруч зі своїми рідними та друзями. Ворог хоче зламати їхню волю, але їх не зламати. Вони в Маріуполі пройшли таке, що вже нічого не страшно. Чекають коли вони будуть вдома, ми повинні за них молитись пам’ятати про них, адже вони про нас тоді пам’ятали” –  додає військовий.

Колишній військовополонений розповів, що всі захисники там згадують своїх рідних, згадують Україну. Всі згадують як матері готують український борщ, каші, котлети – такі спогади допомагали їм витримувати все. В полоні всі як одне ціле саме тому ворог ніколи не міг їх роз’єднати чи зламати їхню волю, не зміг забрати мрію про вільну Україну.

“Я вдячний вам за те, що ви боритесь за них. За те, що згадуєте про них, не забуваєте. Вони заслужили на те, щоб бути поруч з рідними. Я закликаю всіх небайдужих людей нагадувати про полонених, боротись за них. Слава Україні” – резюмує чоловік.

Інформатор висловлює вдячність тим, хто зараз захищає рідну Україну, тим, хто в полоні, тим, поліг за нашу землю.

Відео з акції можете побачити у нашому телеграмі.

До теми: Сумний Святвечір: у Коломиї відбулася мирна акція на підтримку зниклих безвісти й полонених “Едельвейсів”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору