Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Власна квартира – реальність чи мрія: ціна на квартири в Івано-Франківську на початок 2024 року

Після початку повномасштабного вторгнення рф ринок нерухомості в Україні зазнав кардинальних змін. Це призвело до стрибків цін на житло, адже з початком повномасштабного вторгнення було неможливо через дію воєнного стану та закритий Державний реєстр речових прав на нерухоме майно купити власне житло.


Інформатор дізнався скільки коштує однокімнатна квартира в Івано-Франківську на початку 2024 року.

Ціна на житло в Івано-Франківську за останній рік зросла на понад 36 відсотків, такий стрибок цін на житло зумовлений віддаленістю від зони бойових дій та великою кількістю ВПО, які після втрати домівки переїхали в західну частину України, зокрема в Івано-Франківськ.

За результатами дослідження сайту “Дім РІА” середня ціна за однокімнатну квартиру на вторинному ринку складає понад 44 тис. доларів, а з розрахунку, що останніми тижнями курс долара значно зріс, в гривнях ціна складе понад 1.7 мільйона.

Враховуючи таку ціну на житло та середню заробітну плату в Івано-Франківську, про власне житло можна лише мріяти, адже щоб відкласти на однокімнатну квартиру з середньомісячної заробітної плати, яка за статистикою work.uа складає 17 500 грн, вам знадобиться понад 20 років.

Якщо порівнювати з цінами до повномасштабного вторгнення, то ціна за м²  від забудовника на 2021 рік складала всього 11900 грн, на сьогоднішній день ціна за м² складає 29700 грн. За цими даними ми бачимо, що війна в країні зумовила значне зростання цін на житло та спад економіки в цілому.

Сьогодні в Україні активно працює програма “Є-оселя”, яка направлена стимулювати покупців купувати новобудови від девелоперів. За даними заступниці міністра економіки України Надії Бігун  на  кінець 2023 року, кредитами скористалося 6 073 родин. 

Також за прогнозами експертів, через темпи інфляції вартість на житло може підвищитися до 15%. Однак це стосується об’єктів, що перебувають на фінальних стадіях готовності. В середньому по ринку збільшення цін може не перевищити 3 – 5%.

На 7 січня в Івано-Франківську житло доступне у 58-ми новобудовах, розтермінування від забудовника доступне на 34-х об’єктах, за програмою “Є-оселя” житло доступне лише на 6 об’єктах.

Ціна на однокімнатну квартиру від власника в Івано-Франківську стартує від 24 тис. доларів за однокімнатну квартиру площею 34 м²,  з розрахунку на гривні, ціна не відрізняється від забудовника та складає 26 950 грн за м².

Для того, щоб придбати самостійно житло за два роки вам потрібно відкладати понад 70 тис. гривень на місяць, а ваша заробітна плата має складати, що найменше 87 тисяч гривень.

Враховуючи війну, економічну нестабільність та девальвацію гривні, українці щодня стають біднішими, враховуючи дослідження Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птухи, 67% українців перебувають за межею бідності у кількісному показнику це становить близько 20 мільйонів людей.

Враховуючи всі фактори, для багатьох українців власне житло на сьогодні стало недосяжною мрією.

Читайте також: Чи вдасться вижити в Івано-Франківську на середньомісячну зарплату: дослідження Інформатора

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору