Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті цього року планують відкрити 3 реабілітаційні відділення для військових

На Прикарпатті цього року планують відкрити 3 реабілітаційні відділення для військових

Прикарпаття продовжує приймати не тільки ВПО, але й військових з інших областей, яким потрібна реабілітація. Так, про плани реабілітації на 2024 рік в нашій області розповів в.о. директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Дзьомбак.

Повідомляє Інформатор 

За словами Володимира Дзьомбака, головним завданням в 2024 році є те, щоб всі кластерні та частина монопрофільних кластерних медичних закладів мали у своїй структурі реабілітаційне відділення.

“Наші військові сьогодні максимально потребують реабілітації. Наша область приймає не тільки військових з Прикарпаття, які нас захищають, але й з різних областей. Тому наша система має бути надзвичайно ефективною”, – додала голова ОВА Світлана Онищук.

Таке відділення вже відкрилося на початку року в Надвірній, ще планується цього року відкриття відділень у Косові, Богородчанах й за можливістю у Верховині.

Окрім того, там, де є мінімум 20 ліжок, у кластерних закладах будуть доставляти до 30 ліжок.

“Тому що завдання стоїть, щоб в закладах було від 30 до 60 ліжок залежно від потреби. Потреба на цей час є, щоб ми приводили в кожні кластерні заклади мінімум 30 ліжок. Ми будемо говорити про те, щоб в наші монопрофільні заклади мали реабілітаційні відділення, адже  після кожної операції, навіть коли закінчиться війна, реабілітаційні заклади будуть потрібні”, – пояснює Володимир Дзьомбак.

Також ще одним важливим цьогорічним завданням – створення реабілітаційного центру на території обласної клінічної лікарні.

Також Володимир Дзьомбак розповів, що 22 грудня, 2023 року постановою Кабінету Міністрів України №1394 уряд ухвалив порядок і реалізацію медичних гарантій на 2024 рік.

У 2024 році на програму медичних гарантій буде виділено майже 159 мільярдів гривень, що на 16 мільярдів гривень більше. У минулому році було 5,6 мільярда гривень на область, то цього року планується близько 6,2 мільярда гривень.

Щодо особливостей програми медичних гарантій в 2024 році: 

  • програма буде сконцентрована на відновлення здоров’я та людського потенціалу, враховуючи нинішню демографічну ситуацію;
  • передбачено 44 пакети послуг, серед яких є три нові. Перша – лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій;
  • Друга – лікування дорослих й дітей методом трансплантації органів;
  • Третя – лікування дорослих й дітей методом трансплантації гемопоетичних клітин.

Оскільки лікування безпліддя – це дорога процедура, як в Україні так і за кордоном, то передбачається, що за допомогою цієї програми збільшиться кількість пологів до 10 тисяч.

На сьогодні на Прикарпатті налагоджено регіональну співпрацю по трансплантації. За два роки лікувальними закладами Івано-Франківська проведено близько 17 трансплантацій – з них 6 проведено у 2023 році.

У новому році для центрів трансплантації буде сформовано окремі пакети, за якими передбачається фінансування й по пересадці кісткового мозку.

Також для надання психологічної та психіатричної допомоги сформовано окремі пакети, які розраховані на лабораторні і на стаціонарні умови.

“Для тих, кому потрібна допомога у стаціонарі, передбачено пакет – психіатрична допомога дорослим й дітям – амбулаторно. Сьогодні 338 лікарів та 714 медичних сестер пройшли підготовку. Тому надати якісну допомогу зможуть всім потребуючим” – резюмував Володимир Дзьомбак.

Читайте також: Виконані роботи державним бюджетом неоплачені: про ситуацію з дорогами на Прикарпатті

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору