Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Смакує не лише кава. Скільки кав’ярень в Івано-Франківську

Смакує не лише кава. Скільки кав'ярень в Івано-Франківську

Кава є одним з найбільш вживаних напоїв у світі, тож цілком природно, що і Українці полюбляють цей напій. В Івано-Франківську випити філіжанку запашної кави не є проблемою, адже його можна придбати не тільки в спеціалізованих кав’ярнях, але і майже в кожному магазинчику, на заправках, біля зупинок. На вулицях можна зустріти кавові апарати, та і в кожному закладі харчування ви посмакуєте філіжанкою напою.

Інформатор дізнався, скільки кав’ярень в Івано-Франківську.

Історія кави у нашому місті розпочалася у далекому 1802 році – саме цього року датують першу згадку про франківську каву, тоді каву Станіслава. Факт був зафіксований у записах віденця Йосефа Рорера, який у 1802 році завітав до Івано-Франківська. Він розповів, що скуштував тут добру каву.

Першою відомою кав’ярнею у місті, що її датують першою половиною дев’ятнадцятого століття, вважається цукерня-кав’ярня Шенґерського, яку згодом називали кав’ярнею Ертеля (тепер – вулиця Мазепи, 1). Історики зазначають, що це була непроста кав’ярня – її вважали справжнім осередком вільнодумства у тодішньому Станиславові! Цей заклад гуртував довкола себе прогресивну тогочасну молодь, що приходила за чашкою запашного напою обговорити останні новини революційних подій.

Мазепи, 1

 

В другій половині дев’ятнадцятого століття в місті почали з’являтися «елітні» кав’ярні. Однією з найвідоміших таких тогочасних кав’ярень Івано-Франківська вважається заклад під назвою «Уніон», заснований відомим місцевим ресторатором Германом Бассом. Інтер’єр цього закладу мав дуже «помпезний» і вишуканий вигляд – білі тони, подекуди з позолотою. Через такий інтер’єр кав’ярня дуже швидко здобула популярність і приваблювала відомих людей.

Кав’ярня “Уніон”. Давня світлина – з книги “Івано-Франківськ на давній поштівці” 2011 року.

Сьогодні за даними інформаційного довідника List.in.ua, в Івано-Франківську реалізацією кави займаються:

  • Кав’ярні, кондитерські кафе – 77 закладів;
  • Виготовлення та продаж чаю, кави – 27 закладів;
  • Кафе, бари, кафетерії – 11 закладів;

Але враховуючи розвиток кавового бізнесу, на вулицях можна побачити кавові апарати самообслуговування та точки «кава на виніс».

Кавовий бізнес в основному зосередився в центральній частині міста, на другому місці мікрорайон Пасічна, далі – Каскад.

Крім цього, від початку повномасштабного вторгнення до Івано-Франківська релокувалася не одна кав’ярня.

«Просто кава» – заклад зі Слов’янська, який поєднав у собі класичну кав’ярню з шоурумом із роботами майстрів-переселенців. До повномасштабного вторгнення проєкт успішно розвивався у Слов’янську, але велика війна змусила команду «Просто кави» евакуюватися.

Херсонська кав’ярня Рrostir.Coffee також релокувалася до Івано-Франківська. В ній можна скоштувати кавуновою кавою.

Також ще Олександр Снуріцин з Херсона відкрив у середмісті Івано-Франківська кав’ярню. Він отримав грант від держави на відкриття й розвиток бізнесу на суму 250 тис. грн.

Кава стала невід’ємною частиною повсякденного життя, вона є важливим атрибутом під час відпочинку, бізнес-зустрічей, візиту в салони краси, а також це чудовий ранковий напій, який допомагає тонізувати, надати сил та збадьорити.

Читайте також: До 100 грн за філіжанку. Скільки у Франківську вартує випити кави

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору