Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як в Івано-Франківську діє Почесне консульство Республіки Хорватія

Як в Івано-Франківську діє Почесне консульство Республіки Хорватія

Сьогодні, 15 січня, — в день міжнародного визнання Хорватії ми дізнавалися, чим займаються в установі.

Повідомляє Інформатор.

Консульство знаходиться в Івано-Франківську, на вулиці Мазепи 130. Воно — єдине на Заході України.

«Відкрили консульство  18 лютого 2021 з нагоди відзначення 29-ї річниці встановлення дипломатичних відносин України та Республіки Хорватія, — розповідає телефоном Віталій Запухляк,  Почесний консул, який зараз перебуває на економічному форумі в швейцарському Давосі. — Я давно співпрацював з Посольством Хорватії. Мені запропонували відкрити та очолити таку структуру». Зважаючи, що пан Запухляк родом з Івано-Франківська та навчався тут,  то запропонували, що консульство буде в обласному центрі Прикарпаття. Консульський округ діє на сім областей: Львівську, Закарпатську, Тернопільську, Чернівецьку, Івано-Франківську, Рівненську, Волинську.

Під час відкриття установи задекларували, що Почесне консульство в Івано-Франківську буде сприятиме поглибленню відносин України та Хорватії у сферах торгівлі, інвестицій, туризму, культури, освіти та науки. Та багато що з цього — у планах. Чому? «Відкриття консульства відбулося у активній фазі пандемії ковіду, — пояснює пан Запухляк. —  Далі було повномасштабне вороже вторгнення, і ми зосередилися на допомозі громадянам Хорватії, які знаходилися на Заході України, зокрема на їхньому виїзді».

Згодом Почесний консул їздив в Хорватію з питань надання гуманітарної допомоги Україні в час вторгнення. «Ми отримали пакети фінансової допомоги, зброю, вертольоти», — мовить пан Запухляк. А ще Почесне консульство допомагало українським університетам поглиблювати співпрацю з вищими навчальними закладами Хорватії. Зокрема  підписали меморандуми з містом Шибеник і Західноукраїнським університетом Львова, Тернополя, Чернівців та Івано-Франківська. Були й культурні події:  Дні Хорватії у Львові, співорганізатором яких стало Почесне консульство в Івано-Франківську. У рамках цих днів відбулися виставки, дискусії, театральна  вистава, презентації книги  та  археологічних досліджень.

Якщо розглядати бізнес співпрацю, то наразі в Івано-Франківську діє лише один приватний підприємець, який займається рекрутингом.

Анна Гринівецька

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору