Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Івано-Франківську, попри заборону, почали торгувати червонокнижними первоцвітами

В Івано-Франківську, попри заборону, почали торгувати червонокнижними первоцвітами

 Де найбільше торгівців, за скільки продають квіти та яке покарання передбачено торгівлю рослинами, що занесені до Червоної книги України.

Дізнавався Інформатор.

Найбільше підсніжники продають на Вічевому майдані, уздовж вулиці Незалежності, біля Центральної пошти, Центрального ринку, на розі Василіянок-Дністровської. Пройшовшись біля ринку та вулицею Незалежності, ми нарахували 10 продавців червонокнижних квітів. За невеличкий букетик із 5-9 квіток просять по 25-40 гривень. За день один торгівець може продати 10-25 букетів та вторгувати від 250 до 1000 гривень.

Продають квіти переважно жінки-пенсіонерки або підлітки. Зрідка торгують чоловіки старшого віку. Квіти до Івано-Франківська привозять з лісів біля Галича, Тисмениччини, Коломийщини, Богородчанщини. «Для мене 500 і більше гривень за день — нормальна  сума, тому  буду торгувати. Пенсія в мене мінімальна, кожна гривня — не зайва»,— каже 62-річна пані Наталія з Івано-Франківська, яка торгує первоцвітами біля Центрального ринку.  На запитання чи знає вона, що підсніжники занесені до Червоної книги і за те, що їх зірвала та продала буде відповідати перед законом, жінка   мовить, що нічого й нікого не боїться й торгуватиме далі.

Проте за таку торгівлю можуть  добряче оштрафувати. Як зазначено у статті 88-1 «Кодексу України про адміністративні правопорушення», за зривання й торгівлю червонокнижними рослинами  передбачений штраф від 510 до 1700 гривень з конфіскацією рослин або без неї. Якщо «зелений товар»  зірвали  в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, то штраф становить від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією краму. Також оштрафувати від  340 до  510 гривень за нищення червонокнижних рослин можуть за статтею 90 вищезгаданого кодексу.

Окрім цього, за спеціальною постановою Кабміну за 2012 рік, за кожну незаконно зірвану червонокнижну  рослину горе-збиральники ризикують заплатити сплатити від 49 до 62 гривень в залежності від виду квітки. До речі, щороку працівники екоінспекції, правоохоронці та муніципали проводять спецрейди, перевіряють місця, де продають  червонокнижні квіти. Вочевидь, рейди проводитимуть і цього року.

Читайте також: Гречка вже не золота: що з ціною на крупу в Івано-Франківську

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Анна Гринівецька

Нагору