Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чому у Франківську мало горобців – відповідь орнітологині

Чому у Франківську мало горобців - відповідь орнітологині

Останнім часом у нашому місті спостерігається зменшення кількості горобців. З цим це пов’язано та як уникнути їхнього зникнення, читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор.

Як розповіла нам орнітологиня, Наталія Пріяткіна на Прикарпатті є два види горобців. Перший – хатній горобець, другий – польовий. Якщо з другим видом горобців ситуація оптимістична, то з першим – проблема. Їх категорично мало залишилось у нашому місті.

Хатній горобець – найпоширеніший вид горобців, який живе по-сусідству із житлом людини. Зовнішній вигляд –  горобця хатнього – сіра шапочка на голові. У польового – коричнева. Також хатній трошки більший. Щоки він має сірі на відміну від польового, в якого на щоках чорні плями. Хатній горобець може харчуватися лише зерном, рідше хлібними крихтами. Тому підгодовувати хлібом горобця, як й інших диких птахів не варто, це може йому нашкодити.

Польових горобців є достатньо. Вони навіть у нас в місті є. Часто до мене до годівнички прилітають. З хатніми проблема, тому що вони гніздилися в хаті під стріхою. У старих будинках була можливість гніздитися, зараз такої можливості немає, бо в новобудовах немає стріх”, –  ділиться орнітологиня Наталія Пріяткіна.

Раніше вони гніздилися під стріхою у старих будинках, також у в щілинах будівель, пустотах електростовпів. Зараз у новобудовах немає стріх, тому й немає де горобцям гніздитися.

Зменшення хатніх горобців спостерігається не тільки в нашому місті, але й в Європі. Так за підрахунками орнітологів, в Європі за останні 37 років кількість деяких видів птахів скоротилася на 600 мільйонів. Це – кожен шостий птах.

Про те, чим можна годувати диких птахів та як не нашкодити їм під час порятунку, дивіться у нашому інтерв’ю.

До теми: Як правильно годувати диких птахів, щоб їм не нашкодити. Інтерв’ю з орнітологинею

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору