Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Робота та постійне житло. З якими проблемами стикаються ВПО на Прикарпатті

Робота та постійне житло. З якими проблемами стикаються ВПО на Прикарпатті

Сьогодні, 25 січня, в Івано-Франківську відбувся форум рад з питань внутрішньо переміщених осіб, де обговорили стратегію можливості працевлаштування ВПО в громадах та пошук житла.

Повідомляє Інформатор

На форумі присутні представники ради з питань ВПО з 7-ми областей Західної України, зокрема, Волинської, Рівненської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької та Івано-Франківської області.

Як розповів нам керівник проєкту, який займається створенням ради ВПО, Олександр Малюхов, спочатку проєкт функціонував як робота з спільнотами в рамках місць тимчасового поселення людей, що дало можливість долучати мешканців МТП до прийняття певних рішень.

“Після чого це переросло в створення ради ВПО, що вже на рівні громади могла б також долучатися й створювати певну платформу для діалогу між місцевою владою, мешканцями, які проживають в громаді, й ВПО, які зараз приїхали в ту чи іншу громаду. Щоб вони мали змогу доносити певні свої проблеми, потреби”, – додав Олександр Малюхов.

Зі слів Олександра Малюхова основна проблема для ВПО в громадах – це працевлаштування та можливість отримання житла.

Як ВПО можуть увійти в раду?

Весь процес відбувається на рівні місцевого самоврядування. На початку проєкту подавались заявки, потім вони розглядалися,  опісля відбувався процес прийняття до ради. Вступ у раду ВПО надає можливість донесення своєї думки до місцевої влади, донесення потреб й проблем.

На цей момент процес створення рад триває. Зараз керівники співпрацюють із Сумською, Київською областями.

“Я сама ВПО з Харкова, я розумію, з якими проблемами стикаються люди, тому вступила у раду, щоб допомагати ВПО, адже у маленьких громадах немає робочих місць та реалізації для ВПО. Для вирішення цих проблем у Дубенському районі відкрили молодіжний простір для жінок та молоді. Там будуть проводити різноманітне навчання, зокрема, професійну перекваліфікацію, щоб люди могли себе знайти”, – додає Тетяна Біліченко, яка представляє раду ВПО у Дубенському районі Рівненської області.

Зі слів заступниці голови ОДА Людмили Сірко, рада з питань ВПО створена у 38 громадах нашої області.

 “Ми бачимо, що відтік ВПО відбувається переважно працездатного населення, тому ми щоразу піднімаємо це питання з міжнародною спільнотою, щоб не припиняти допомагати нашим людям, які так потребуватимуть спеціального догляду й, відповідно, опіки. Завдяки таким радам можна побачити, з якими проблемами стикаються ВПО. Рада ВПО дуже потрібний колегіальний орган для того, щоб активні мешканці з числа внутрішньо переміщених осіб доносили до нас проблематику, яка в них є. Найактуальніша проблематика, яку вони піднімають, – це, насамперед, комфортне проживання, питання житла” – додала Людмила Сірко.

Як повідомила посадовиця, зараз головний акцент робиться на створенні робочих місць для ВПО, також отримання грантових проєктів для започаткування власної справи. Також Людмила Сірко повідомила, що зараз проводиться активна інформаційна кампанія для того, щоб внутрішньо переміщені дітки мали змогу навчатися у дитсадках нашої області, завдяки чому батьки могли б працевлаштуватися.

“Ми зараз працюємо з різними міжнародними організаціями, спільнотами для того, щоб вони могли надати грантові проєкти для започаткування власної справи для ВПО, а також створення ними робочих місць”, – резюмувала Сірко.

Нагадаємо, що в Івано-Франківській області є понад 1100 вакансій для ВПО.

Читайте також: На Прикарпатті благодійний фонд “Карітас” офіційно відкрив шелтер для ВПО

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, InstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору