Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську покажуть комедію “Наполеон і Корсинка”

У Франківську покажуть комедію "Наполеон і Корсинка"

Завтра, 27 січня, на головній сцені нашого театру відбудеться прем’єра комедії “Наполеон і Корсинка”. Про ідею створення вистави та її мету сьогодні, 26 січня, розповів режисер з Херсонського драмтеатру ім. М. Куліша – Сергій Павлюк.

Повідомляє Інформатор 

Ідея виникла спонтанно, вони зв’язались з пані Любою (актрисою Херсонського драмтеатру) проте, що вона б хотіла зіграти, й в голові виникла ця п’єска, тому й  вирішили спробувати. Поговорили з Ростиславом Держипільським про цей задум тай вирішили втілити його у життя, адже як поділився з нами Сергій Павлюк у Франківському драмтеатрі він відчуває себе “як вдома”.

“Я радий знаходиться в Івано-Франківську, не буду брехати я мріяв поставити тут якусь виставу впродовж багатьох років. Сам я народився в Київській області, згодом переїхав до Херсону, але моя душа завжди була з Івано-Франківськом бо мій рід по мамі звідси. Тому я щиро радий, що зможуть показати цю комедію тут” – додав режисер.

За словами Сергія кожному режисеру хочеться ставити щось масштабніше, але саме зараз всім потрібна розрядка, тому комедія – найкращий варіант. Також, режисер додав, що тема про Наполеона дуже неоднозначна. Довгий час Наполеона сприймали на рівні з Гітлером.

“Таке сприйняття нам припідносила історія, точніше “росія”, яка все по-своєму розказувала, але час йде все змінюється й відкривається справжня історія. Ти починаєш розуміти, що Наполеон це надзвичайно потужна людина, особистість, політик” – додає Сергій Павлюк.

Жартома режисер п’єси додав, що головний актор Павло ідеально підійшов на цю роль, хоча трохи вищий. Це саме той актор з яким хочеться працювати.

“Наперед відповім вам ні він не за високий для Наполеона, бо врахуйте будь-ласка те, що в Наполеона зріст був на той час 169 см, а це досить висока людина для того часу. І всі ці анекдоти про те, що він карлик пішли від російської імперії, це такий їхній спосіб показати свою не приязнь. Тому Наполеона так і сприймали” – додав Сергій Павлюк.

Роль Наполеона виконує актор Франківського драмтеатру Павло Кільницький. Актор розповів, що спочатку він вагався, чи зможе відтворити образ великого полководця через свій зріст. Однак найважливіше для актора – це можливість працювати та розвивати своє мистецтво.

“Коли отримав пропозицію ролі подумав, що цікаво, але сто відсотків не хочу грати Наполеона, бо він був малий, може якогось його генерала. І тут перед моїм днем народження, мені кажуть, що я буду його грати. І я такий “Наполеон”..? дуже цікаво,  хоча це вибило мене із колії” – поділився актор.

Сергій Павлюк разом Ольгою Мудрою (художниця -постановниця вистави) пережили окупацію Херсона. Вони розповіли, що пережити окупацію допомагала віра та позитив.

“В окупації ми багато сміялись. Ми мали можливість бачити легендарних людей, зокрема жінку з Каховки, яка сказала окупанту покласти до кишені насіння соняшника, щоб коли йог вб’ють, соняшники проросли, і так його могли знайти, або ж бабусю з Конотопу, яка коли в місто заїхали танки сказала, що у Конотопі живуть відьми… далі ви самі знаєте цей мем. Саме такі люди, жарти додавали надії та веселили, було страшно, але саме гумор допомагав триматися” – сказав Павлюк.

Головний меседж п’єси – це те наскільки би складно, важко не було завжди потрібно знаходити силу, можливості посміхатися, допомагати іншим та цінувати кожну хвилину.

“Вже завтра ви побачите нову постановку в нашому театрі. Це продовження нашого вектору відторгнення, відкинення тих російських наративів, які століттями нам навіювали, що російська література є найкращою, а української культури як такої немає. Тому ми хочемо показати, що маємо свою драматургію знаємо та поважаємо історію інших народів. Тому ми пропонуємо вам чудову комедію, добру, людяну. Я вірю, знаю що саме такою буде вистава “Наполеон і Корсинка”” – резюмував Ростислав Держипільський.

Читайте також: В ІФНМУ відбувається другий тур виборів на посаду ректора

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору