Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Роботи лише побільшало: як в Івано-Франківську працюють реставратори

Роботи лише побільшало: як в Івано-Франківську працюють реставратори

 Сьогодні, 27 січня, Міжнародний день консерватора та реставратора. Свято заснували на XVIII Міжнародному конгресі зі збереження та реставрації культурних цінностей, що відбувся в Гранаді в 2011-му році.

Інформатор дізнався, як нині  працюють івано-франківські реставратори.

«Україна переживає непростий час, коли ми боремося з ворогом. Тому найголовніше для всіх зараз — Перемога. Та, попри війну. реставратори працюють, у нас ніколи не бракне роботи», — зауважує Валерій Твердохліб, знаний у краї реставратор,  завідувач реставраційним відділом івано-франківського краєзнавчого музею.  Фахівець додає, що через війну були критичні евакуації, доводилося переміщати фонди та експозиції музеїв, аби, не доведи Боже, вони не пропали чи їх би не знищили. А  кожне переміщення — це зміна, що не завжди добре впливає на стан речей.

Загалом на Прикарпатті та в Івано-Франківську є багато історичних пам’яток мистецтва, архітектури, побуту, які треба відновлювати або хоча би підтримувати в належному стані. Та за словами пана Твердохліба, коштів на це немає, держава на це не зважає. Гроші наразі є на зарплату, але, скажімо, на закупівлю необхідних матеріалів для реставрації — немає. У деяких музеях України є міжнародні гранти, в рамках яких фінансуються реставраційні роботи отримують додаткові обладнання.

Якщо говорити про роботу реставраторів в  Івано-Франківську, то вона непроста: немає спеціальних приміщень, обладнання.

«Маємо цікавий проєкт з Володимиром Гайдаром щодо відкриття реставраційного центру в палаці Потоцьких. Та це потрібні чималі кошти. Також, треба навчати молодь. У нас є багато талановитих студентів, які не поспішають обирати фах реставратора, через відсутність мотивації», — говорить Валерій Твердохліб. Професія консерватора та реставратора складна. Відповідно треба, аби за цю роботу добре платили.

Завідувач відділом додає, що в краєзнавчій збірні  працюють 3 осіб. Одна працівниця  зараз тимчасово перебуває закордоном,  працює у Національній галереї, в чеській Празі. Двоє реставраторів є в музеї мистецтв Прикарпаття. Натомість пам’яток у нас понад 100 тисяч екземплярів (!!!). Це не лише твори живопису, скульптури, а скажімо одяг, меблі, кераміка, дерев’яні вироби… До речі, нещодавно в Івано-Франківську перебувала реставраторка з Ірпеня Олена Кислих, яка допомогла з відновленням старовинних меблів. Зараз пані Олена повернулася додому.

“Найголовніше зараз Перемога, а далі, я переконаний, зміни будуть. Тим паче багато реставраторів побували закордоном, перейняли досвід, практику іноземних колег і будуть застосовувати її в Україні, де нам треба всього і багато відновлювати”.

До теми: “Малевич знав — переможемо разом”: Валерій Твердохліб презентував виставку картин “Час”

Анна Гринівецька

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору