Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Знакова книга. У Франківську презентували два томи щоденника Степана Пушика

Знакова книга. У Франківську презентували два томи щоденника Степана Пушика

Сьогодні, 30 січня, в Івано-Франківську відбулася презентація перших двох томів щоденника людини-легенди Степана Пушика.

Повідомляє Інформатор.

Презентація відбулася в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка та зібрала поціновувачів Пушикового слова, рідних, колег.

Упорядницею щоденника – письменниця Ольга Слоньовська. Вона зазначає, щоденники – це суб’єктивне явище, бо письменник пише передусім для себе.

“Пушик писав все, і деякі речі – не для загального оприлюднення. Є багато нащадків тих, про кого він писав. Щоденник у друкованому вигляді повинен бути цікавішим для читачів, ніж роман. Ці щоденники – надзвичайно цінні. Степан Пушик орієнтувався на щоденник Олеся Гончара, але Пушиків щоденник набагато кращий. Я залишала десь п’яту частину з того, що було в його щоденнику. Пушик відкривається з багатьох моментів, дуже цікавих. Це людина енциклопедичних знань”, – розповіла Ольга Слоньовська.

“Я знайшла таку цитату: “Читати без дозволу чужі щоденники – це Еверест підлості”, – писав Василь Симоненко. Та я скажу інакше – по моїй смерті читайте, бо в цих зошитах є не тільки мій дух і дух мого часу, тут хлюпає море другої половини ХХ – початку ХХІ століття”, – цитує дружина Ганна Пушик.

Степан Пушик – письменник, фольклорист, громадсько-культурний і політичний діяч. Лауреат премій, зокрема, Шевченківської, заслужений Діяч мистецтв України. Народився 26 січня 1944 року в селі Вікторів. Помер – 14 серпня 2018 року.

Автор та співавтор багатьох поетичних та прозових збірок, фольклорних записів, наукових праць: Молоді громи”, “Золотий Тік”, “Писаний Камінь” , “Хмаролом”, “Чарівне горнятко”, “Казки Підгір’я”, “Золота вежа”, “Ходили опришки”, “Перо Золотого птаха”, “Ключ–зілля”, “Дараби пливуть у легенду”, “Ватра на Чорній горі”, “Славетний предок Кобзаря”, “Страж-гора” та інших. Понад 100 віршів стали піснями.

Читайте також: У Франківську Ольга Слоньовська презентувала нову збірку “У камуфляжі й бронежилеті”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору