Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Будинок з химерами: правда чи навіяний міф?

Будинок з химерами: правда чи навіяний міф?

У Надвірній розташована так звана “Вілла Николайчука” або ж, як місцеві жителі звикли називати, – “Будинок з Химерами”.

Пише Інформатор.

Жителі та туристи Надвірної кажуть, що ця будівля – перлина архітектурно-мистецької спадщини міста. Про те багато хто навіть не здогадується, яку історію має цей дім.

Історія сягає ще у далекі часи, коли власником будинку був Микола Николайчук – адвокат, поручник УГА, громадсько-політичний діяч. В 1924 розпочав власну практику в Надвірній і брав активну участь в  житті міста і повіту. Подальша його доля невідома. 13 квітня 1940 року сім’ю Николайчука вивезли до Казахстану, а кам’яницю конфіскували.

Свою назву “будинок з химерами” отримав через магічний та стародавній вигляд, у ньому криється щось загадкове. З першого погляду здається, що в будинку і до цього часу живуть легенди давнини. При вході можна побачити “демонічну маску з іклами”, що служить своєрідним оберегом будинку.

Це один з кращих взірців сецесійного будівництва регіону, що належить до зрілого періоду розвитку сецесії, для якого є характерним використання нових, на той час, конструктивних та розпланувальних систем. Архітектурні деталі, декор входять до універсальних засобів стилю сецесії, зміст яких – у стилізації рослинних та тваринних мотивів, у використанні символічних масок – оберегів фантастичних істот та химер.

На цей момент будівля потребує реставрації.  Міська рада не в змозі реставрувати будинок, який не перебуває у власності комунального підприємства та вважається приватним будинком.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору