Інформатор Івано-Франківськ

АФІША

Вітовська, Гнатковський, Компаніченко: утопічно-комедійну “Кайдашеву сім’ю” зіграють у франківському драмтеатрі

11 лютого у Франківському драмтеатрі відбудеться прем’єра утопічної комедії “Кайдашеве сім’я” за режисурою Ростислава Держипільського.

Інформатор побував на пресконференції і ділиться з вами деталями.

До вистави Ростислав Держипільський зібрав зіркову команду акторів та постановників. Головні ролі Омелька та Марусі Кайдашів зіграють Олексій Гнатковський та Ірма Вітовська під музичний супровід стародавньої музики у виконанні Тараса Компаніченка та гурту “Хорея козацька”.

Комедія створена за повістю Івана Нечуя-Левицького “Кайдашева сім’я”.

“Як і в оригінальному творі, ми опиняємося в вирі сімейних інтриг сільської родини Кайдашів. Через гумор та перебільшення у постановці ми порушуватимемо болючі питання сьогодення та розкриватимемо тему стосунків та співжиття дорослих дітей з батьками”, – зазначив режисер Ростислав Держипільський.

Головна мета вистави “Кайдашева сім`я” полягає у відродженні втраченого, шлях від розбрату до порозуміння і розквіту.

“Після епохи Мазепинського бароко, Україна майже цілковито втратила свою культуру та духовну велич. То був один з найскладніших періодів існування України. Чергова спроба знищення української культури росією призвело до занепаду та гніту зі сторони окупантів. Сьогодні ми маємо її повернути і позбавитися комплексу малоросійства”, – зазначив Держипільський.

Іван Нечуй-Левицький у повісті подає Кайдаша як носія українського коду, що не піддався духовному закріпаченню і протистояв деградації. Враховуючи глибину написання, образ Кайдаша передається і по сьогодні через людей, культуру, віру.

Враховуючи кількість вже поставлених вистав на повість “Кайдашева сім`я”, Ростислав Держипільський спільними зусиллями з Ірмою Вітовською створили абсолютно нову та незвичну для глядача постанову, здіявши у виставі не просто відомих акторів, але і зовсім нові обличчя з творчим потенціалом з різних сфер.

“Коли Ростислав сказав, що ми обов’язково будемо робити “Кайдашеву сім’ю”, я дуже злякалася, адже я дуже багато бачила “Кайдашевих Сімей” в такому звичному форматі. Насправді у Нечуя-Левицького не все так просто. За цим бурлеском емоцій та гумору лежить великий меседж”, – розповіла Ірма Вітовська.

Спеціально до вистави художник-реставратор Валерій Твердохліб відтворив ікону “Мадонна з грушою”, меценаткою цієї роботи стала Ірма Вітовська.

“Валерій розповів, що була ікона, і ми зрозуміли, що вона має бути саме до цього твору. Так ця ідея зародилася та відклалася після подій на Євромайдані і лежала до сьогоднішнього дня”, – розповіла Вітовська.

Це копія сакральної пам’ятки, яка була втрачена після смерті художника-реставратора Миколи Канюса. Копію створив його учень, Валерій Твердохліб за чорно-білими фотографіями, ця робота і стала символом цієї вистави.

“Після смерті Миколи Канюса сліди самого твору зникають. З того часу залишилось тільки архівне чорно-біле фото ікони. Саме пам’ять про цей твір багато років тому стало предметом розмови з Ірмою. Так з’явилася ікона, яку ми сьогодні презентуємо”, – розповів художник-реставратор Валерій Твердохліб.

Музичний супровід виконає гурт “Хорея Козацького” з їхнім лідером Тарасом Компаніченком.

Прем’єра відбудеться 11 лютого 2024 року у Франківському драмтеатрі о 18:00.

Читайте також: Прикарпатська письменниця Ольга Деркачова презентувала нову поетичну книгу

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору