Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Відстрочка від мобілізації, встановлення особи. В апеляційному суді підбили підсумки за 2023 рік

Відстрочка від мобілізації, встановлення особи. У франківському суді підбили підсумки за 2023 рік

Сьогодні, 9 лютого, в Івано-Франківському апеляційному суді провели підсумки роботи за 2023 рік, де розповіли про найцікавіші справи.

Повідомляє Інформатор

В апеляційному суді за минулий рік розглянули 7 429 судових та матеріальних справ. За підсумками минулого року апеляційний суд зумів розглянути 92,5 % всіх судових проваджень.

“Досить велика цифра виявляється, що в 2022 році в них збільшилася кількість судових справ майже на 25 %. І за підсумками року судді першої інстанції зуміли завершити розгляд судових справ майже на 88 %. Я вважаю, що це досить позитивний результат”, – додає голова Івано-Франківського апеляційного суду Богдан Гриновецький.

З початком повномасштабного вторгнення виникло ряд проблем, які не були врегульовані щодо внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, це було пов’язано з тим що деяка категорія людей не мала змоги отримати своєчасно відповідні документи, які допоможуть ідентифікувати їх. А отже, прибувши на територію нашої області люди не мали ні паспортів, ні інших жодних документів навіть фотографій для її ідентифікації.

“Для того, щоб отримати цю ідентифікацію, люди звертались до суду. Дуже цікава справа була у нас в Снятинському суді, згідно якої заявниця проживала в Бахмуті й переїхала в село Нижнів. До цього вона не мала жодних документів та фотографій, які б підтверджували її особу”, – розповідає секретар судової палати з розгляду цивільних справ Василь Фединяк.

На підтвердження своїх вимог заявниця надала покази двох свідків. Суд, перевіривши Єдиний державний реєстр судових рішень, встановив, що зазначена особа була визнана безвісти відсутньою 15 травня 2009 року та була оголошена в державний розшук. Однак пізніше особа кілька разів притягувалася до адміністративної відповідальності в Миколаєві. За результатами інформації з реєстру було направлено декілька запитів, зокрема, і до інших судів, що дозволило отримати копію паспорта заявниці як громадянки радянського союзу, що був виданий на дівоче прізвище, а також копію весільної фотографії з розшукової справи. Так у зв’язку з такими наявними документами рішенням Тлумацького районного суду від 19 липня 2023 року було й ідентифіковано особу.

За словами Василя Фединяка багато судових справ з’явилися у зв’язку з мобілізацією. Так деякі громадяни вигадують різні способи уникнення мобілізації. В результаті виникло багато дискусій щодо встановлення фактів перебування на утриманні малолітніх дітей,  призначення опікунів.

Однією з таких справ була пов’язана із визнанням утримання малолітньої дитини дружини від першого шлюбу чоловіком, який вже мобілізований.

Як розповів суддя, чоловік від першого шлюбу має неповнолітню дитину, одружився вдруге з жінкою, яка вже мала дитину і вони разом нажили ще одну дитину. Тож вийшло, що в них є троє неповнолітніх дітей, а це підстава для звільнення від мобілізації.

“Таких справ дуже багато. Люди вигадують різні способи, але в будь-якому випадку треба пам’ятати, що на все є закон” – резюмував голова Івано-Франківського апеляційного суду Богдан Гриновецький.

Читайте також: У франківському суді шукали вибухівку

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору