Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У фізичних осіб планують забирати автотранспорт для потреб військових: що відомо?

У фізичних осіб планують забирати автотранспорт для потреб військових: що відомо?

Законопроект про посилення мобілізації, який 7 лютого був підтриманий народними депутатами в першому читанні, змінює концепцію військо-транспортного обов’язку, робить його більш жорсткішим. Тепер вилучити автотранспорт можуть і в фізичної особи. 

Розповідає Інформатор.

Народна депутатка Юлія Клименко в ефірі телемарафону, коментуючи норми законопроекту про мобілізацію, які стосуються вилучення транспорту громадян та організацій на потреби ЗСУ назвала “маразмом”.

“Якщо раніше мова йшла тільки про юридичні особи – підприємства, в яких  вилучали транспорт, то тепер уже додалися фізичні особи –підприємці. Тепер в реєстр, який буде вести ЗСУ і ТЦК щодо транспортних засобів будуть передаватися дані не підприємствами і громадянами, а державними органами, зокрема, МВС”, – зазначила Клименко.

Транспортні засоби, які потраплять до списку ТЦК та ЗСУ не можуть бути проданими,  закладеними, а також пересуватися між областями.

За словами Клименко, це дуже контроверсійні пропозиції, які можуть паралізувати роботу фермерських господарств, особливо невеликих, де мало транспорту.

“Обмеження для пересування техніки по областях – це взагалі маразм, бо деякі сільськогосподарські підприємства мають землі в різних областях, то техніка не зможе переїхати”, – зазначила вона.

Вона зазначила, що на даний момент існує постанова Кабміну про порядок вилучення транспорту на потреби армії, але вона “з якогось переляку є державною таємницею”.

В період воєнного стану діє практика автомобільної мобілізації. Визначені законодавством органи можуть задіяти транспорт громадян України для потреб армії.

В законопроекті про мобілізацію передбачено, що вилучення авто на потреби ЗСУ можливе трьома методами:

  • примусове відчуження;
  • вилучення;
  • мобілізація.

При цьому, закон про вилучення автомобіля поширюється тільки на державні підприємства, а транспорт фізичних осіб підлягає або мобілізації, або примусовому відчуженню.

Читайте також: ТЦК працюватимуть цілодобово: що будуть робити в цей час?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору