Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Тлумачі сміття покидає сміттєзвалище: що загрожує людям

В Україні сьогодні 99% сміттєзвалищ не відповідають екологічним вимогам, а перевантажених серед них налічується близько 25%. Сміттєзвалище на Франківщині давно не відповідають стандартам та небезпечні для природи та життя людей.

Розповідає Інформатор.

Одне із сміттєзвалищ “полігон побутових відходів”, з якого буквально вивалюється сміття знаходиться на околицях міста Тлумача. 

Згідно даних youcontrol балансоутримувачем є КП “МКГ” Тлумацької міської ради, компанія займається рядом послуг, зокрема і діяльністю щодо поводження з відходам.

Проблему зі сміттям видно одразу, проїжджаючи дорогою Тлумач-Королівка відходи, які вивозять на смітник розлітаються на доволі велику відстань в декілька кілометрів, долітаючи навіть  до річки Дуструв, що призводить до забруднення водойми та ґрунтових вод.

Згідно даних GoogleMap, територія сміттєзвалища понад 3 га, що на перший погляд і не так і велика, але об’їхавши прилеглу територію, через відсутність загородження, сміття розлітається на площу понад 60 га, що призводить до забруднення сільськогосподарських угідь та помешкань.

Зокрема на території полігону ТПВ МКГ “Тлумацьке” відбуваються і пожежі, які надзвичайно впливають на природу та життя людей, адже під час горіння твердих побутових відходів виділяються важкі метали – залізо, марганець, мідь, цинк, свинець, які можуть викликати безліч хвороб: пухлини, серцево-судинні захворювання, проблеми із нервовою системою.

На території полігону не встановлено обладнання для сортування та перероблення сміття, хоч ще у 2018 році, під час децентралізації в матеріалах ukrinform, розповідалося про амбітні плани облаштування сміттєзвалища та переробки відходів.

На території полігону, вивозять різні побутові відходи:

  • картон та папір;
  • сміття та хімікати;
  • метал;
  • скло;
  • деревина, гума та шкіра;
  • залишки харчів;
  • інші відходи.

Згідно до вимог ДБН В.2.4-2-2005 “Полігони твердих побутових відходів. Основи проектування”. Повинні запобігати негативному впливу на навколишнє природне середовище та відповідати санітарно-епідеміологічним і екологічним нормам. Полігони повинні бути оснащенні системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

Враховуючи вимоги, такі полігони не можуть більше функціонувати, оскільки є джерелами наступних небезпек:

  • розповсюдження інфекційних хвороб;
  • забруднення підземних вод;
  • утворення звалищного газу;
  • самозаймання.

Останній пункт доволі частий.

В країнах Європи на переробку спрямовано 90% усіх відходів, в Україні до 2030 року планувалося збудувати понад 200 переробних заводів, але повномасштабне вторгнення змінило курс країни направивши фінансування на стримування агресії.

Навіть попри війну кроки поступово відновлюються, адже в найближчий час на Прикарпатті планують збудувати 5 сміттєпереробних заводів. Згідно плану заводи будуть переробляти понад 450 тис. тонн відходів на рік, що позитивно вплине на екологію регіону.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору