Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Проблема житла для ВПО досі залишається викликом для Франківської громади

Проблема житла для ВПО досі залишається викликом для Франківської громади

Від початку повномасштабного вторгнення на Прикарпаття перемістилося понад 40 тисяч ВПО й основним викликом залишається проблема житла для ВПО. Як будуть вирішувати цю проблему сьогодні, 12 лютого, на брифінгу розповів заступник міського голови директор Департаменту інтеграції громад, внутрішньої політики та роботи з внутрішньо переміщеними особами Віталій Федорів.

Повідомляє Інформатор 

За словами Віталія Федорова станом на сьогодні в Івано-Франківській міській територіальній громаді 40 713 ВПО, з них чоловіків 14 998, жінок – 25 710, дітей – 11 038, пенсіонерів – 5 344.

“Для інтеграції в життя нашої громади працюють фактично всі профільні департаменти, всі комунальні підприємства. Так пропонуються різні житла, робота. Робиться все можливе для того, щоб люди які приїхали до нас відчували себе як вдома наскільки це можливо” – каже Віталій Федорів.

Основним викликом залишається проблема житла для ВПО, за словами Віталія Федорова на сьогоднішній день в Івано-Франківській громаді є 4 місця тимчасового перебування, це адміністративна будівля департаменту освіти та житлові приміщення ГО “Металаб” – 2 приміщення, гуртожиток Івано-Франківського спортивного ліцею.

Крім цього на сьогоднішній день сформовано реєстр осіб, які потребують житла. Цей реєстр включає три напрямки, зокрема квартирний облік – 247 сімей, соціальний квартирний облік – 12 сімей, житло для тимчасового проживання – 254 сім’ї.

Також створено робочу групу в нашій громаді, яка створена для того, щоб організувати житло для ВПО. Так на нещодавній сесії міської ради схвалено проєкт договору щодо побудови за кошти Європейського союзу житла в громаді. Проєкт передбачає будівництво житла для 600 осіб. 9 млн. євро – це кошти Європейського союзу, частина коштів, є відповідна частина визначена міською радою 25 млн грн, як співфінансування.

“Ці роботи я так розумію цього року будуть стартувати. Ми є учасниками багатьох програм комісії з питань догляду за ВПО, ми прислухаємось до всіх порад комісії. Хочу сказати, що на сьогоднішній день всі соціальні програми, які є в Івано-Франківській МТГ вони є доступними для осіб, які переїхали в нашу громаду. Вже зреаговано на таке побажання щоби дітям які навчаються в наших школах була надана транспортна картка “Галка” –  повідомив Федоров.

Основною роботою, яка організована Івано-Франківською міською радою є утворення пункту підтримки ВПО.

З тих понад 40 тисяч зареєстрованих ВПО в центр підтримки звернулося близько 9 100 осіб, яким надано близько 9 тисяч продуктових наборів.

В нашій області активно впроваджуються різні проєкти, так змогли реалізувати проєкт по підтримці матерів та їхніх малолітніх дітей. Було надано психологічну допомогу. Крім цього зараз стартував наступний проєкт розвиток мовних компетентностей та надання психологічної допомоги для матерів та їх дітей.

Читайте також: В Івано-Франківську паркування в І паркувальній зоні стало безкоштовним

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Христина П’ятнюк 

Нагору