Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

У Івано-Франківській області скасували тендерів на 43 мільйонів гривень

У Івано-Франківській області скасували тендерів на 43 мільйонів гривень

У Івано-Франківські ОДА 13 лютого обговорили питання щодо проведеної роботи групи, спостереження за використанням бюджетних коштів “Прозорість та підзвітність”.

Повідомляє Інформатор.

За перші місяці роботи робочої групи в області скасували низку тендерних закупівель на загальну суму понад 43 млн грн. Кошти спрямували на допомогу війську.

Голова ОДА подякувала очільникам територіальних громад, які дослухались до порад робочої групи і спрямували коши на допомогу війську.

“Закупівлі, які викликали резонанс у суспільстві, скасували”, – сказала Світлана Онищук.

Так склалось завдяки активним мешканцям громади, які звертались до ОВА і подали своє бачення закупівель. Зокрема, скасували будівництво оглядової вежі в селі Новий Мартинів – вартістю майже 1 млн грн.

Деякі територіальні громади переглянули видатки від надходжень військового ПДФО з метою перерозподілу коштів на військові потреби. Планові видатки збільшили на 82 млн грн та 10 млн грн громади спрямували на цільову програми підтримки війська.

До моніторингу громадських закупівель долучили представників Західного офісу держаудитслужби, СБУ, Нацполіції та громадськість. Зокрема Світлана Онищук розповіла, що на сайті Івано-Франківської ОДА створили спеціальну форму, з її допомогою можна поінформувати робочу групу “Прозорість і підзвітність” про  неналежне, на думку громадськості, використання бюджетних коштів.

Завідувач сектору внутрішнього апарату ОДА Зоряна Монюк розповіла, що у 2023 році робоча група мала завдання – моніторинг закупівель у системі Prozorro та аналіз видатків місцевих бюджетів від надходжень військового ПДФО.

Впродовж 2023 року загальний обсяг надходжень від ПДФО в області склав – понад 7,5 млрд грн, з яких понад 2 млрд грн – надходження податків на грошове забезпечення військовослужбовців.

З 62 територіальних громад області – такі надходження отримали 34 громади області, 12 з них мали понад 15% у загальній сумі ПДФО. Мова йде про Коломийську, Надвірнянську, Івано-Франківська, Яремчанська, Калуська, Лисецька, Делятинська, Білоберізька, Гвіздецька, П’ядецька, Кутська та Зеленська громади.

Робоча група рекомендувала переглянути доцільність не першочергових закупівель, котрі не стосуються фінансування військових потреб.  І максимально скерувати кошти на потреби військових та забезпечення обороноздатності.

У 2024 році військове ПДФО не надходить у місцеві бюджети.

Результатом роботи групи “Прозорість і підзвітність” є те, що громади збільшили витрати для військових на 81 млн грн у листопаді 2023 року.

За період листопада-грудень 2023 року робочій групі вдалось скасувати 12 значних тендерних закупівель на загальну суму – понад 43 млн грн, серед яких:

  • в Коломийські міській територіальні громаді скасували тендерів на 8,5 млн грн;
  • в Яремчанській територіальній громаді скасували тендери, що не стосувались військових потреб на майже 20 млн грн.
  • скасували тендер на будівництво оглядової вежі в селі Новий Мартинів – вартістю майже 1 млн грн;

За даними Dozorro Transparency International Ukraine – за кількістю закуплених дронів Івано-Франківська область – на 5 місці серед всіх областей, а за сумами закупівель – на 6.

У період з жовтня по грудень 2023 на платформі Prozorro було зареєстровано більше 85% тендерів для закупівель безпілотників.

“Але є й негатив. Не всі громади взяли до уваги  рекомендації робочої групи і спрямували кошти на потреби, які не є першочерговими під час війни”, – розповіла Зоряна Монюк. 

Посадовиця розповіла, що деякі громади ремонтували вуличне освітлення, автостоянки, закуповували техніку і обладнання не військового призначення. Навіть оновлювали дорожнє покриття в час коли в області були потужні снігопади і мінусова температура.

На обороноздатність та потреби ЗСУ за 2023 рік  з територіальних громад Івано-Франківщини спрямували понад 1 млрд грн, що є більше 55% ПДФО військовослужбовців. Найбільше надійшло з Івано-Франківської, Калуської, Ямницької, Бурштинської, Богродчанської та Зеленської ОТГ.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору