Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Карпатські соснові ліси доповнять насадженням дуба: навіщо це потрібно

В наступному році карпатські соснові ліси доповнять дубом.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Державне агентство лісових ресурсів України.

Академік-секретар Лісівничої академії наук України, професор кафедри лісових культур і лісової селекції Національного лісотехнічного університету України Юрій Дебринюк звернув увагу на можливе використання інвазійних видів, зокрема дуба північного у складі лісових культур сосни звичайної — як грунтопокращуючу та невибагливу до ґрунтових умов деревну породу.

Відомо, що чисті соснові насадження вкрай вразливі для пожеж. Тому до них додають дерева листяних видів. Окрім того, соснові насадження, зокрема, на Поліссі часто хворіли від зараження кореневою губкою, яка практично вбивала кореневу систему і саме на цих місцях наука рекомендувала висаджувати дуб червоний, який підтримував стійкість лісової екосистеми, бо на бідних ґрунтах наш дуб не росте. Останнім час масово гине береза. А червоний дуб стійкіший до хвороб і менш вибагливий до ґрунтів.

Держпідприємство “Ліси України” у наступному році планує висадити понад 207 млн саджанців дерев. Понад 99% – це українські місцеві види. 116 млн – сосна звичайна, 72 млн – дуб звичайний, 6,2 млн – ялина, 4,1 млн – ялиця, 2,1 млн – бук, 2,1 млн – модрина.

Читайте також: На Прикарпатті іноземне підприємство не сплачувало оренду – землі за 24,5 млн грн. повертають громаді

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору