Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

День батарейки. Де у Франківську можна здати на переробку використані батарейки?

День батарейки. Де у Франківську можна здати на переробку використані батарейки?

Сьогодні, 18 лютого, відзначається день батарейки. Від шкідливого впливу токсичних речовин, які містяться в них, може врятувати лише правильна переробка. Де в Івано-Франківську можна це зробити читайте у матеріалі. 

Повідомляє Інформатор 

Одна батарейка здатна забруднити в середньому аж 16 квадратних метрів землі. Ця проблема є дуже актуальною в Україні, адже люди часто забувають, що викидати їх просто у сміттєві баки не можна.

Шкода від батарейок вагома, бо вони практично не переробляються в землі. Безконтрольне викидання батарейок впливає на родючість землі, а ще значна їх частина опиняється у водоймах, що є шкідливо, як для риб, так і для самих людей.

Для людей найшкідливішими є батарейки, які місять важкі метали. Зазвичай їх потрапляння в організм людини відбувається через продукти харчування. Так, якщо сміттєзвалище, куди викидають батарейки, розташоване поруч з полем, де ростуть сільськогосподарські культури, то існує велика ймовірність, що урожай теж буде вражений токсинами. Вони ж можуть спровокувати серцево-судинні захворювання, захворювання нервової системи та навіть рак.

Тож куди віднести батарейки на переробку в нашому місті?

  • Магазин “Comfy”, Гетьмана Мазепи, 168В;
  • “Епіцентр”, контейнер “Батарейки, здавайтеся!”, вулиця Івасюка, 17;
  • “Крила”, Івано-Франківська приватна гімназія, Княгинин 44 – тільки для співробітників;
  • “JYSK”, контейнер “Батарейки, здавайтеся!”, вулиця Північний бульвар, 2а;
  • “Райффайзен Банк”, контейнер “Батарейки, здавайтеся!”, вулиця Незалежності, 19;
  • “Промприлад. Реновація”, Української Перемоги, 23 – для співробітників;
  • Департамент по взаємодії із ЗСУ, Нацгвардією України, правоохоронними органами та надзвичайними ситуаціями Івано-Франківської міської ради, вулиця Дністровська, 30.

Сюди можна принести до 50 батарейок з людини за раз. Приймають пальчикові батарейки та акумулятори батарейки-таблетки, акумулятори від ноутбуків та мобільних телефонів, павербанки. Не приймають ртутні лампи чи градусники, акумулятори від безперебійників.

Також батарейки приймають на заправках “WOG”, для цього є прозорі контейнери. За рік мережа має намір зібрати понад 3 тонни. Мешканці сіл, віддалених від великих міст, можуть скористатися саме таким варіантом.

Дізнатися повний перелік місць куди можна віднести батарейки та іншу вторинну сировину на переробку в нашому місті дивіться  тут.

Читайте також: У Тлумачі сміття покидає сміттєзвалище: що загрожує людям

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Христина П’ятнюк 

Нагору