Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Куди у Надвірній податись туристам: топ 5 місць

Куди у Надвірній податись туристам: топ 5 місць

У самому місті є багато цікавих пам’яток, тож тут варто зупинитися, звернути увагу на будівлі, погуляти у міському парку, відвідати міську ратушу, храми та музеї.

Інформатор підготував для туристів топ 5 місць, які варто відвідати у Надвірній.

Музей історії Надвірнянщини

майдан Шевченка, 43, Надвірна, Івано-Франківська область.

Музей створений Надвірнянським осередком історико-просвітницького товариства «Меморіал» імені Василя Стуса у 1995 році.

Ціль: відтворення історичної правди про героїчну боротьбу українського народу за свою незалежність у 40-50 роках XX століття на території краю. Експозиція музею розміщена у 12 залах. У підвалах музею відтворено обстановку слідчого ізолятора. На стінах тюремної камери збереглися написи, зроблені мешканцями краю, яких закатували в НКВС.

Кожен турист має змогу навідатись до музею та переглянути виставки, які у ньому представлені.

Надвірнянська ратуша

майдан Шевченка, 39, Надвірна, Івано-Франківська область.

Міська ратуша у Надвірній вперше була збудована в 1601 році для розміщення міської влади. Магістрат тоді складався із двох колегій, які, у свою чергу, з виборних чиновників, які виконували адміністративно-судові функції. Війта (голову магістрату) призначав власник міста. У ХІХ столітті Надвірнянська ратуша була перебудована і набула нинішнього вигляду. За радянських часів у будівлі ратуші розмістився районний будинок культури. На другому поверсі знаходиться Надвірнянський туристично-інформаційний центр.

Церква Воздвиження Чесного Хреста

вулиця Княгині Ольги, Надвірна, Івано-Франківська область.

Дерев’яну церкву Воздвиження Чесного Хреста було перенесено до Надвірної з Манявського монастиря, який був закритий у 1793 році. З того часу носила ім’я Благовіщення Пресвятої Богородиці. Перебудована в 1840 році майстром Молотом, але згоріла під час Першої світової війни у 1914 році. Була відновлена у первісному вигляді. Воздвиженська (Благовіщенська) церква належить Українській греко-католицькій церкві. Є характерним взірцем гуцульської школи народної архітектури.

Руїни Надвірнянського замку

вулиця Тараса Шевченка, 1 В (парк імені Івана Франка)Надвірна.

Руїни Надвірнянського замку розташовані у міському парку Надвірної, за будинком Надвірнянського райвідділу МВС. На момент першої згадки про Надвірну в 1589 році замок вже існував. Припускають, що його збудував хтось із роду Потоцьких. За однією з версій, після того, як в кінці XVI століття замок був зруйнований татарами, нові власники з роду Куропатвів перенесли свою резиденцію до Пнева. У 2007 році згідно з районною програмою охорони пам’яток поряд із руїнами замкової вежі розпочалися археологічні розкопки.

Костел Успіння Пресвятої Діви Марії.

вулиця Михайла Грушевського, 7, Надвірна, Івано-Франківська область.

У 1599 році у місті Надвірна  була зведена початкова частина костелу, який мав назву Пресвятої Трійці. Ця будівля була споруджена на кошти родини місцевих власників Куропатвів та освячена Львівським латинським архиєпископом Яном Соліковським. Облаштування костелу зайняло кілька років, і в 1609 році була утворена парафія. Це найстаріша культова будівля в місті. . У 1713 році проведено перебудову храму, але нинішнього вигляду костел набув у 1937 році. Після того, у 40-х роках минулого століття храм багато років був закритий. Для прихожан його відчинили аж у жовтні 1991 року. У цей час костел отримав назву Успення Пресвятої Богородиці. Перед будівлею у 2009 році, з нагоди відзначення 400-річчя римо-католицької парафії костелу, споруджено пам’ятник Папі Римському Іванові Павлу ІІ.

Читайте також: Будинок з химерами: правда чи навіяний міф?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору