Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Хронологія подій

День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Хронологія подій

Сьогодні десять років Революції Гідності. Так, 18-20 лютого стали найкривавішими днями в протистоянні українського народу проти влади. За ці місяці під час сутичок із силовиками загинуло сто людей.

Інформатор  зібрав хронологію подій того часу

Серед загиблих Небесної Сотні було 7 прикарпатців. Впродовж першої половини лютого тривали переговори між представниками влади та опозиції щодо внесення змін до Конституції та про повернення до тексту 2004 р.

Хронологія: 

  • 2 лютого –  у Києві на барикаді на вулиці Грушевського активісти Майдану встановили перед кордоном бійців внутрішніх військ і “Беркута” великий екран. На народне віче на Майдані Незалежності прийшло понад 10 тис. осіб;
  • 9 лютого – на черговому народному вічі зібралися десятки тисяч людей, а лідери опозиції закликали всіх бажаючих записуватися в загони самооборони. Автомайданівці їздили із гаслами “Не кради!” додому до міністра фінансів Юрія Колобова;
  • 16 лютого – після чергового раунду переговорів між опозицією і владою Генеральний прокурор В. Пшонка підписав закон про амністію. На виконання цього закону учасників протестів, активісти розблокували захоплені будівлі облдержадміністрацій у регіонах, КМДА, а також проїзд вулицею Грушевського – бульдозери частково розчистили барикади, відкривши одну смугу для руху машин. На народне віче в центрі Києва знову зібралися десятки тисяч людей.

 

Як вже було згадано 18-20 лютого стали найкривавішими днями в протистоянні. Відтак 18 лютого оголошений напередодні лідерами опозиції мирний наступ активістів Майдану на Верховну Раду переріс у масові зіткнення між євромайданівцями і силовиками. Активісти розгромили і спалили офіс Партії регіонів.

“Беркут” розігнав демонстрантів на підступах до парламенту і розпочав штурм Майдану. На боці міліції активно діяли “тітушки”. Відбулися сутички у Маріїнському парку, на вулицях Шовковичній, Липській, Інститутській.

За день загинуло щонайменше 22 особи, тисячі зазнали поранень. Частину поранених було доставлено в лікарні, іншим надавали допомогу в Михайлівському золотоверхому соборі.

19 лютого. Протистояння на Майдані тривало всю ніч. Мітингуючі стримували силовиків за допомогою барикад із палаючих автомобільних шин. “Беркут” серйозно відтіснив євромайданівців. Лінія протистояння змістилася майже до центру Майдану Незалежності.

О 4.15 ранку Президент В. Янукович звернувся до протестувальників з ультиматумом – здатися. До ранку силовики “зачистили” більшу частину Майдану, але повністю захопити площу їм так і не вдалося. На світанку на Майдан прорвалося кілька автобусів із підкріпленням із Західної України. СБУ оголосила про проведення антитерористичної операції на території всієї держави.

Почалася хвиля протистоянь у низці обласних центрів.

20 лютого. Біля 9 години ранку “Беркут”, який всю ніч штурмував Майдан, несподівано покинув зайняті позиції і рушив у напрямку вулиці Інститутської. Активісти сприйняли це як відступ і, пішовши слідом, потрапили в пастку –  під прицільний обстріл.

Кількість загиблих миттєво зросла до десятків. Люди гинули від прицільних пострілів у шию, голову, груди. Снайпери стріляли в медиків, священиків. На першому поверсі готелю “Україна” облаштували госпіталь для поранених та вбитих.

Вічна пам’ять всім загиблим.

До теми: У Надвірнянській бібліотеці відбулась година пам’яті до дня Героїв Небесної Сотні

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору