Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Степан Хмара. Історія боротьби за незалежність України

Про смерть Степана Хмари сьогодні, 21 лютого повідомила його дружина Роксолана. Напередодні Степан на своїй сторінці в фейсбук написав, що інформація про його смерть “дещо перебільшена”. Тоді він перебував у лікарні. Утім, які саме проблеми зі здоров’ям мав правозахисник, не зазначалося.

Повідомляє Інформатор 

Степану Хмарі було 86 років. У вересні 2023 року Степана Хмару госпіталізували у віденську клініку. Напередодні він скаржився на сильний біль у спині.

Попри погане самопочуття, в останні місяці життя диседнт продовжував активно провадити громадську діяльність. Зокрема, навесні та влітку 2023 року він брав участь у судових процесах над беркутівцями, які розстрілювали мирний Майдан.

Нагадаємо, Степан Хмара народився 12 жовтня 1937 року в селі Боб’ятин, що на Львівщині. У радянські часи працював лікарем-стоматологом,  водночас брав участь у дисидентському русі та розповсюджував самвидав та іншу заборонену в СРСР літературу.

Вперше Степана заарештували у 1975 році, втім, невдовзі відпустили через відсутність доказів, однак через 5 років у 1980-му, за політичну та правозахисну діяльність йоо засудили до 7 років ув’язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання.

Джерело: сайт Віоліті

Покарання відбував у таборах на Уралі.

У 1987 році Степан Хмара повернувся в Україну, де став одним із керівників Української гельсінської спілки.

У 1990 році став депутатом Верховної Ради від “Народного руху України”.

У незалежній Україні продовжив політичну карʼєру – був народним депутатом від “Української консервативної республіканської партії” та “Батьківщини”.

Джерело: сайт Віоліті

Підтримував Революцію на граніті, був учасником Помаранчевої революції, а після Революції гідності, у 2015 році, оголосив голодування на підтримку політв’язнів Лук’янівського СІЗО.

Крім цього критикував чималу кількість представників влади, зокрема експрезидента Петра Порошенка та чинного главу держави Володимира Зеленського

Нагороджений званням Героя України з орденом Держави, також має орден Свободи та орден князя Ярослава Мудрого.

Читайте також: Як молодь може допомогти у відновлені України – конкурс

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору