Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як виглядав Тлумач у давнину: добірка ретро-фотографій

Як виглядав Тлумач у давнину: добірка ретро-фотографій

Тлумач – місто, яке розташоване на березі річки Тлумачику, за 25 км від обласного центру та залізничної станції Івано-Франківськ. До 1939 р. місто називали Товмач (автентично по-українськи). Як виглядало місто колись пропонуємо поглянути у нашій добірці ретро-фото.

Повідомляє Інформатор 

Перші писемні згадки про місто датуються 1213-м роком. Власне його вважають періодом заснування. До наших часів немає достеменно підтверджених фактів виникнення міста Товмач. Є лише легенда.

Джерело: сайт polona.pl

Згідно з нею, свого часу Ярослав Осмомисл заснував поселення товмачів (перекладачів). Разом з ними він поселив княжих людей, які несли своєрідну митну службу. Товмачі (польською – тлумачі) оформляли документи, видавали грамоти, вели переговори тощо.

Джерело: сайт polona.pl

Після здобуття Магдебурзького права у 1448-му місто перетворилося на своєрідний розважальний центр. Так, тут щотижня проводили малі ярмарки, а раз на рік – великі гуляння. Дійства були таких масштабів, що сюди навіть приїжджали князі польські та литовські.

Джерело: сайт polona.pl

Згідно історичних даних саме до Тлумача 1800-1850-ті поляки приїжджали на заробітки. Тут працювали на полі (збирали картоплю 1016 наймитів) та на цукровому заводі (понад 800 людей).

Джерело: сайт polona.pl

Неофіційно місто Тлумач називають містом пам’ятників. І це не дивно, адже скульптур, постаментів, погрудь і не тільки тут понад три десятки. А зважаючи на невелику площу районного центру, таке скупчення і справді грандіозне.

Зараз у місті діють кілька музеїв. Частково або повністю збереглися сакральні споруди та будівлі минулих століть. Більшість з них можна побачити безкоштовно.

Джерело: сайт Пам’яток архітектури України

Змінилися матеріальні й побутові умови життя трудящих Тлумача. В місті виросли нові вулиці, зведено триповерхове приміщення для установ, двоповерхові будинки готелю, магазину, нового ресторану. Значно збільшилася житлова площа комунальних будинків.

Джерело: сайт polona pl

Береги річки Тлумачик з’єднав залізобетонний міст. Місто прикрашає добре впорядкований парк, де височить пам’ятник радянським воїнам, які загинули під час визволення Тлумача від німецько-фашистських окупантів.

За роки Радянської влади Тлумач став благоустроєним районним центром, містом розвиненої місцевої промисловості та високої культури.

Ось так виглядав Тлумач майже століття тому.

Джерело: сайт фотоальбом Стрий Тлумач

Зараз місто має значно сучасніший вигляд, однак в Тлумачі досі збереглися культурні надбання минулого століття.

Побачити як Тлумач виглядає у 2024 році можна у нашому фоторепортажі.

До теми: Як виглядало село Космач сто років тому | добірка ретро-фото

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору