Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті не поспішають прощатися з пам’ятками радянської епохи

На Прикарпатті не поспішають прощатися з пам’ятками радянської епохи

Івано-Франківська область, одна з перших областей, на території якої розпочали процес декомунізації та деколонізації. Процес триває і сьогодні.

Розповідає Інформатор покликаючись на Івано-Франківську обласну державну адміністрацію.

Так цього тижня, робоча група з питань декомунізації та деколонізації, продовжила свою роботу в громадах, де ще залишаються пам’ятки радянської епохи.

Під час чергового моніторингу у Галицькій та Більшівцівській ТГ, було виявлено пам’ятники, пам’ятні знаки, написи часів радянської доби.

“Так, у с Кінашів Більшівцівської селищної громади у центрі села, навпроти школи, знаходиться великий пам’ятник радянському солдату, а перед ним — таблиці Героїв Небесної сотні. І таких монументів в громадах області є чимало. І не всі голови громад поспішають позбутися будь-яких елементів радянщини”,– ідеться в повідомленні ОДА.

Однією з головних проблем декомунізації є населення, яке виступає проти демонтажу історичних маркерів. Адже навіть попри тривалу війну, багато людей вважають, що пам’ятники — «внє палітікі».

На превеликий жаль, радянські пам’ятники досі залишаються козирем, яким у слушний момент користується ворог, для дестабілізації настроїв та ворожнечі в середині населення. Але декомунізація триває, і представники від ОДА вчергове звертаються до голів територіальних громад звертати увагу на такі речі.

“Ми мусимо назавжди завершити процес декомунізації на території нашої області. Після повномасштабного вторгнення ні в кого нема сумнівів, що на вулицях наших населених пунктів не має бути нічого, що пов’язує нас з ворогом”,– зазначили в ОДА.

Схоже, зараз саме на часі говорити про те, що демонтаж пам’ятників означає не забування історії, а її переосмислення. І зараз — чи не найкращий час для того, аби врешті викорінити чужорідні російські елементи з ландшафтів міст, сіл і культури України.

Росія не повинна формувати політику пам’яті в Україні. Століттями вона загарбувала й підминала під себе український культурний простір, а також намагалася вкрасти та спотворити українську історію. Воєнні злочини, скоєні цією країною-терористкою, не мають лишати жодних сентиментів до будь-якого об’єкта маніпулятивної радянської монументальної культури, який іще досі стоїть в українських містах і селах.

Попередньо, моніторинг був проведений у Тисменицькій та Городенківській громадах.

Читайте також: Реконструкція чи знесення? На Прикарпатті постало питання щодо пам’ятника радянським визволителям,

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору