Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

12 фільмів, щоб надихнутися сильними жінками

жінки у кіно

Боротьба жінок за свої права триває щоденно впродовж десятків, ба навіть сотень років. Це проявляється в різних сферах, як в буденному житті, так і в мистецтві, особливо – кінематографі. Далі – топ 12 фільмів про жінок, які радимо переглянути усім. 

Повідомляє Інформатор.

Відкриває нашу підбірку фільм “Суфражистки“, 2015 року. Ця стрічка розповідає про зародження боротьби жінок за свої права. Власне, це почалось із руху суфражисток на початку минулого століття. Цей фільм має оскароносний склад, а саме Кері Малліґан, Меріл Стріп, Гелена Бонем Картер. Хоч це і художня стрічка, проте вона має історичне підґрунтя.

Далі йтиметься про “Приховані фігури“, 2017 року. Середина минулого століття в США, час, коли починається активний розвиток дослідження космосу і водночас афроамериканці змушені користуватись окремою вбиральнею. А уявіть собі становище темношкірої жінки у науці – це подвійний виклик. Що цікаво, то фільм є екранізацією до книги, яка заснована на реальних подіях.

Джой” – біографічний драматичний фільм про американську підприємицю та винахідницю Джой Мангано. Стрічка вийшла у 2016 році. В головній ролі оскароносна улюблениця глядачів Дженніфер Лоренс, а також Роберт де Ніро та Бредлі Куперт. Історія боротьби за місце під сонцем, яка тримає у напруженні до самого кінця.

Талановита юристка Рут Гінзбург у 1970 році створює прецедент, який надалі змінить закони США, які базувалися на різниці за статевої ознаки. Вона стала суддею Верховного суду США, тобто другою жінкою , яка отримала таку посаду. Її історію екранізували у фільмі “За статевою ознакою” у 2020 році.

Уроки хімії” – драматичний мінісеріал з 8 серій. Брі Ларсон грає хіміка  Елізабет Зотт, яка відчула на собі сексизм у науковій сфері, зазнала сексуального насильства від свого навчального керівника та все ж змогла досягти успіху як у науці, та і в… кулінарному шоу.

Маємо що сказати й про журналістику. У 2018 році на широкі екрани вийшов фільм “Приватна війна”. Тут йдеться про Мері Колвін – американську журналістку, яка висвітлювала воєнні дії в різних гарячих точках та навіть брала інтерв’ю в Муаммара Каддафі. Стрічка є біографічною воєнною драмою.

Далі подаємо списком, оскільки маємо ще великий перелік:

  • Колетт” – історія французької письменниці з Кірою Найтлі в головній ролі;
  • Коко до Шанель” – становлення відомої модельєрки Коко Шанель, грає Одрі Тоту;
  • Біографічний фільм “Залізна леді” про Маргарет Тетчер;
  • Небезпечний елемент” – стрічка про жінку-учену Марію Кюрі. В головній ролі – Розамунд Пайк;
  • Ерін Брокович” – про цілеспрямовану жінку, яка долає життєві перешкоди. В головній ролі Джулія Робертс.

Завершимо цей матеріал стрічкою “Квітка пустелі“. Це автобіографічний фільм про всесвітньовідому модель із Сомалі, яка пережила жіноче обрізання у дитинстві. Емоційно важкий фільм, але теми насильства над жінками, жорстокості, обмеженні їхніх прав завдяки цій роботі прозвучали на увесь світ.

Читати також: Військовослужбовиця з Івано-Франківська стала героїнею випуску ютуб-проєкту “Станція Краматорськ”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору