Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Масниця, а не масленіца: як росія намагалася змінити Українські традиції святкування

Масниця, а не масленіца: як росія намагалася змінити Українські традиції святкування

Масниця одне із найдавніших свят, яке походить ще з язичницьких часів, воно припадає на останній тиждень перед Великим постом. Але під час окупації радянською владою України, свято було заборонено, а потім у 60-х роках асимільовано під традиції радянського окупанта, замінивши вареники млинцями та сам стиль святкуванням. 

Розповідає Інформатор.

Українська Масниця відрізняється від Масляної, зокрема у традиціях її святкування. Основною стравою свята в Україні є не млинці, а вареники з різноманітними начинками, часто политі сметаною. Навіть народна приказка стверджує: “Зачекайте вареники, прийде на вас Масниця“, а козаки колись жартували, що навіть турки їдять вареники на це свято.

В Україні до 60-х років XX століття, назви масляниця — не існувало, наші предки знали його як “Масниця”, а все тому, що у давнину протягом тижня люди їли лише “масні” продукти: сир, масло, вареники з сиром і маслом. Окрім цієї назви є дуже багато регіональних назв – Колодій, Запусти, Сирний тиждень, Сиропуст. Також Масниця в Україні вважали більш жіночим святом, тому ще існували назви: “Бабське свято”, “Бабський тиждень”.

Українське і російське свято відрізняються не лише обрядовими стравами, музичним оформленням, а й своєю суттю та значенням. На московщині, де цими днями проводжали зиму, пили багато горілки, бражки з млинцями, поминальною їжею, спалювали опудало зими, щоб вона померла. Одним з обов’язкових атрибутів свята у росіян були бої «стінка на стінку», що не обходилися без крові.

Наші предки, в ці дні виконували різні обряди Колодія, включають у себе використання колодки, яка в українській культурі була символом роду. Неодруженим хлопцям прив’язували колодку до ноги, символічно караючи за неодруженість, але вони могли відкупитися подарунками або грошима. Це був спосіб спільноти закликати до одруження та продовження роду.

Традиційний обряд Масниці також включав поховання Колодія, що символізувало прощання з образом зими. Загалом українська Масниця втілює не лише провід зими та зустріч сонця, але й заклик до загального примирення, злагоди та всепрощення. Останній день тижня Масниці називається Прощеною неділею, коли важливо забути всі образи та просити вибачення. Ця традиція зберігається й досі.

Починається святкування Масниці перед Великим постом, який триває 48 днів до Великодня. Цього року Великодній піст розпочинається 18 березня.

Читайте також: Творча зустріч з Мар’яною Савкою у Надвірнянській дитячій бібліотеці

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору