Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Карта пам’ятників радянської військової слави на Прикарпатті

Попри ухвалений закон, що стосується декомунізації та державної політики пам’яті прийнятий у 2015 році, на території Івано-Франківської області зберігається понад 100 маркерів радянської окупаційної влади.

Розповідає Інформатор

На онлайн карті, яка була створена ГО “Декомунізація. Україна” можна побачити скільки радянських маркерів розташовано не тільки в Івано-Франківській області, але і по всій Україні.

Так на онлайн мапі, можна побачити не тільки де розташовані радянські “боввани”, але і їхні фото. Згідно з даними, які розміщені на онлайн мапі, на території Прикарпаття залишаються не демонтованими понад 100 радянських пам’ятників.

В інтернет-ресурсі, є можливість розглянути також і де відбулася декомунізація. За словами голови громадської організації “Декомунізація України” Вадима Позднякова: “На території Івано-Франківської області сьогодні демонтовано понад 50 різних об’єктів, що нагадують про радянську окупацію”  

Переглянути, де відбувся декомунізація, можна на вкладці Демонтовано.

Вадим Позняков, також додав: Цікавий об’єкт розташований у селі Вишків, Вигодської громади. Пам’ятка першим комсомольцям, які загинули за зміцнення радянської влади. Додатково один із найбільших монументів із радянськими солдатами, в області знаходиться в місті Калуш”

Фото: Радянські солдати в Калуші

Додатково на мапі можна побачити:

  • Пам’ятники та погруддя;
  • Пам’ятні дошки;
  • Об’єкти інфраструктури;
  • Фасади будівлі;
  • Метрополітен;
  • Радянські солдати (альошки) без іншої символіки;
  • Демонтовані;
  • Об’єкти, які не підпадають чітко під дію закону про декомунізацію, але мають бути демонтовано, або перенесені.

Останній пункт надзвичайно цікавий та важливий, адже це об’єкти, які не підпадають під дію закону про декомунізацію, але містять елементи забороненої тоталітарної символіки і є “російськими чи радянськими маркерами”. На Прикарпатті також такі є, один із яких знаходиться в Яремче. Активісти вже другий рік намагаються демонтувати меморіал, але Яремчанська міська рада підтвердила охоронний статус монумента, що означає заборону на демонтаж.

Крім об’єктів, які знаходяться під охороною, є об’єкт, які захищає громада та де-факто відмовляється від демонтажу, називаючи це реконструкцією. Один з таких радянських пам’ятників розташований в селі Волосів.

Нагадаємо, що попередньо радянського боввана планували знести, але рішення влада Волосова змінила та планує його реконструювати. У громаді думки з приводу цього розділилися.

Фото: радянський маркер в селі Волосів

З картою можна познайомитися ТУТ.

Якщо у вашому місті чи селищі також є елементи радянської символіки – повідомте нас за контактами нижче! Інформатор проводжує відстежувати “бовванів” на Прикарпатті.

Читайте також: На Прикарпатті громада не хоче прощатися з пам’ятниками радянським окупантам

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору