Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Івано-Франківську створюють каталог ікон для людей з порушенням зору

В Івано-Франківську створюють каталог ікон для людей з порушенням зору

Творчо-науковий колектив кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ спільно з Івано-Франківським краєзнавчим музеєм адаптовують музейні експонати ікони 17 – початку 20 століття для людей зі сліпотою.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на пресслужбу ПНУ ім. Василя Стефаника

Станом на сьогодні каталог складається з 24 ікон. Проєкт сприяє досягненню рівності прав та забезпечує недискримінаційний підхід, інклюзивність, доступність національного мистецтва для громадян з порушенням зору.

Фото взяте з сайту ПНУ.

“Усі ікони – це перлини нашої спадщини, наша локальна історія. Важливість таких проєктів полягає в тому, що вони надають можливість незрячим людям запізнатися зі своєю культурою” – йдеться у повідомленні.

Адаптації цих ікон увійдуть також до тифлографічної бібліотеки, яку створили працівники кафедри. Зараз створюють сайт, на якому є 5 взірців ікон, 17 картин світових авторів та інсталяційні роботи та фотографії, які зробили студенти кафедри.

За словами асистента кафедри дизайну і теорії мистецтва Андрія Хамурди наразі працюють над адаптацією цих взірців для 3D-друку.

Фото взяте з сайту ПНУ.

Проєкти для людей з порушенням зору – це один з напрямів роботи Центру дослідження стратегій універсального дизайну, який створили у Прикарпатському університеті, розповідає завідувач кафедри дизайну і теорії мистецтва Олег Чуйко.

Центр буде працювати з квітня 2024 року,  додаткове тестування взірців ікон відбудеться 26 березня у Калуському осередку Українського товариства сліпих.

Фото взяте з сайту ПНУ.

А вже до кінця липня планують видрукувати 50 примірників каталогу, які відправлять у бібліотеки для незрячих людей по всій Україні.

Читайте також: Ціни на поширені аналізи у Франківських лабораторіях

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору