Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Від долара по 8 до історичного мінімуму: як падала гривня

Долар курс

Курс гривні до долара становив 1 гривню 80 копійок у… 1996 році. Потім відбулось декілька девальвацій, війна, епідемія коронавірусу, повномасштабне вторгнення та інфляція. У березні 2024 року долар подорожчав до нового історичного максимуму. 

Повідомляє Інформатор.

Цьогоріч гривня святкуватиме 28 років, бо саме 2 вересня 1996 року в обіг було введено нашу національну валюту. Ще тоді вона стояла “міцно”, бо коштувала до долара на той момент 1 гривню та 80 копійок.

У 1998 році гривня вперше пережила девальвацію.

Що таке девальвація? 

“Девальвація — це спад вартості національної валюти відносно інших валют, і це може відбутися внаслідок різних економічних, політичних або соціальних причин. Простими словами — це як коли ви приходите в магазин із гаманцем повним грошей, але раптово з’ясовуєте, що ваші гроші коштують менше, ніж вчора”, – пояснює портал “Гривня”.

Такий процес відбувається через дії уряду.

З часу першої девальвації до 2008 року 1 долар коштував 5 гривень, і така ситуація протрималась 10 років.

Як вплинули фінансова криза 2008 та втеча Януковича у 2014 років? 

Глобальна світова фінансова криза похитнула гривню, вона впала в ціні до 8 гривень за долар. Попри це, легендарний долар по 8 досі викликає ностальгію.

Після втечі з країни Януковича, обрання іншого уряду та початку війни з росією гривня знову пережила болючі удари. Тоді вартість долара склала 10 гривень.

У 2015 році НБУ відмовляється від практики фіксованого курсу. Від тоді курс долара почав визначатися на міжбанківському валютному ринку.

Тоді долар сягнув аж 30 гривень за долар, щоправда, ситуація стабілізувалася вже того ж року, проте гривня більше не опускалась нижче 20 гривень за долар.

Повномасштабне вторгнення. 

У лютому 2022 року 1 долар коштував 29 гривень. Вже за рік, себто 1 лютого 2023-го, долар ще сильніше зміцнів на гривні, тепер його вартість становила фіксовані  36,6 за долар.

Що маємо сьогодні?

У березні долар почав бити історичні максимуми зі стабільною періодичністю – щотижня.  Офіційний курс гривні до долара сьогодні становить:

Курс долара станом на 20 березня

Курс долара станом на 20 березня від НБУ

Понад 39 гривень сьогодні коштує 1 долар.

Щотижня ми публікуємо актуальний курс валют, детальніше ви можете знайти у вкладці ГРОШІ.

Матеріал написано на основі аналітичних матеріалів BBC, Бабель, Гривні, Економічної Правди.

Читати також: Курс валют на 15 березня: скільки коштуватимуть долар, євро в Івано-Франківську

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору