Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Будівництво нового храму у Франківську – реакція людей

Дискусія щодо церкви

Днями у мережі були оприлюднені фото обгородженого будівельного майданчика. Як виявилося, там має бути зведена церква, яку будує франківська релігійна громада – парафія Блаженного Священномученика Симеона Лукача УГКЦ. Однак інформація про будівництво викликала дискусію серед франківців, що перейшла у мережу, зокрема.

Інформатор зібрав коментарі містян щодо цього будівництва.

На інформаційному щиті, який розміщений одразу над парканом зазначено, що будівництво здійснюється на підставі повідомлення про початок виконання будівельних робіт від 3 листопада 2023 року.

Саму ж церкву планують витягнути в один поверх на 16,5 кв. м – на висоту п’ятиповерхового будинку. Загальна площа споруди – майже 160 кв. м, а забудовано буде понад 170 кв. м.

Однак інформація про будівництво викликала дискусію у мережі. Частина франківців обурюється, що біля озера немає нових зон відпочинку і вся територія забудовується. Інша частина – підтримує будівництво церкви із “зеленим куточком”.

Деякі навіть почали позначати мера міста і ставили запитання: “чи обговорювалося дане рішення з громадськістю? Скільки зон відпочинку нових створено?” та інші.

Нижче наводимо скріни: 

На цьому обурення щодо спорудження храму не закінчилися, так в одній з фейсбук-груп одразу після інформації про обгородження місця під будівництво опублікували пост:

“Як можна було дозволити будувати церкву в парковій зоні навпроти вікон житлових будинків?!!!! Ви проводили опитування в мешканців будинку, яким тепер прийдеться жити з церквою під вікнами, чи погоджуються вони на цей сюр? Скільки ще церков має бути, скоро людей буде менше ніж церков. Де було написано на загал, щоб мешканці житлових комплексів це бачили? Чи були громадські слухання на рахунок цього питання?!! Це мала бути затишна та тиха зона, а перетвориться на цілодобовий дзвін церкви під самими вікнами. Тепер всі хто прагнув тихої зони мають продавати свої квартири, бо вам мало церков в місті? Скоро в місці не буде ні де гуляти, ні парків, ні озер.” – йдеться у дописі.

Скрін з фейсбук-сторінки

Скрін з фейсбук-сторінки

Далі під самим постом зібралося чимало коментарів та поширень. Люди активно обговорюють це будівництво. Кожен коментар збирає значну кількість вподобань: як позитивних, так і негативних.

Думки розділились: хтось проти нової церкви, а хтось – за. Ті, хто підтримують нову побудову, аргументують це тим, що церква – це єдина організація, яка на сьогодні в нашій країні чесно працює.

“Підтримую. Чекаю відкриття нового храму. Дякую Богу за мудрих людей”, – пише читачка.

“Сподіваюся, що цей храм гармонійно впишеться в рукотворне довкілля, яким зрештою є міське озеро і парк біля нього та він стане ще однією колисковою живої віри в Бога творця і Спасителя”, – зазначає інший читач.

Ті, хто проти, вважають, що зараз не часі будівництво нової церкви. Місце, де має бути зведений храм, було єдиним кусочком зеленої зони для відпочинку містян.

“Тепер там зрубані дерева, тенісний корт і церква. Ще не забудьте мангали знести і столики, капличка ще влізе”, – обурюється місцевий мешканець.

 

Скріни із соцмережі фейсбук

Подібних коментарів багато. Після хвилі обурення в УГКЦ прокоментували початок будівництва.

В Івано-Франківській Архієпархії зазначили, що крім богослужінь храм буде виконувати функції рекреаційного центру духовно-емоційної реабілітації. Також при парафії діятиме християнський садочок. Окрім того, даний комплекс стане осердям дозвілля спільнот дітей з особливими потребами, які вже діють при парафіях Архієпархії.

В департаменті інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ запевняють, що зведення богослужбової каплиці блаженного Симеона Лукача – це не просто будівництво нової культової споруди, а створення у зеленій зоні рекреаційного центру духовно-емоційної реабілітації для християнських родин, який виховуватиме у кожного почуття любові до ближнього.

Для проведення будівництва біля озера релігійна громада має всі дозвільні документи, підготовчі роботи вже розпочаті.

Однак таке пояснення мешканців не задовольнило. Жителі цього району, де планується будівництво, схиляються до того, що там має бути ігрова зона для дітей та майданчики. Тому збирають підписи та звертатимуться до влади.

Інформатор буде стежити за ситуацією.

Головне фото – з елементами ШІ.

До теми: Храм, відпочинкова зона та реабілітаційний центр: в УГКЦ розкрили деталі будівництва біля озера

Христина П’ятнюк

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору