Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Коли насправді прилітають лелеки на Прикарпаття

Коли насправді лелеки прилітають на Прикарпаття

А ви вже бачили лелеку цього року? На Прикарпатті кажуть, що те, яким ти побачиш бузька весною вперше, визначає твій рік. Та чи знали ви, що наші птахи прилітають аж у квітні, а березневі зупиняються в Україні тільки “проїздом”. Більше цікавого про лелек далі в матеріалі. 

Ділиться Інформатор 

19 березня енергетики області повідомляли, що на Прикарпаття прилетіли лелеки, однак тоді температура повітря вдень становила лише 3 градуси тепла.

Тоді постає питання, чи справді лелеки повернулися в Україну?

І ми скажемо ТАК, оскільки днями нам вдалося зняти на відео лелек, які кружляли у небі. 

Але для того, щоб з’ясувати, чи справді бузьки прилітають за “календарем”, ми звернулися за коментарем до орнітологині Наталії Пріяткіної.

За її словами, з теплих країв лелеки прилітають з настанням плюсової температури, а не за “календарем”.

“19 березня – це за новим календарем. Насправді за народними прикметами лелеки прилітають не по календарях, а по погодних умовах. Лелеки в Україну залітають двома шляхами. Одна частина летить через ущелини Карпат по долинах, інша частина летить з Чорного моря, облітаючи Карпати”, – ділиться орнітологиня.

Зимують бузьки в Африці майже біля озера “Вікторія”, однак там на них активно полюють, тому до рідних країв вони починають відлітати на початку лютого. Політ займає 1,5 – 2 місяці. Ті лелеки, які прилітають у березні, надовго в Україні не затримуються. Насправді вони прямують до Польщі, Білорусі та на Північ.

Гніздо бузька у Верховині

Якась частина лелек вже є в Україні, але вони тут лише “проїздом”. Наші ж бузьки до нас повертаються в середині квітня.

“Лелеки – такі птахи, які можуть летіти достатньо довго, не сідаючи на землю, і як тільки буде похолодання, то вони зупиняються і можуть повернутися, тому для них погодні умови є першочерговим сигналом” – додає Наталія Пріяткіна.

Як розповіла пані Наталія, на Прикарпатті найчастіше можна зустріти білого лелеку, а ось рідше – чорного. Якщо з білим лелекою “Циконія-Циконія” у нас ситуація позитивна, то чорний “Циконія-Нігра” занесений до Червоної книги України.

Проблема полягає в зміні кліматичних умов, які є надзвичайно важливими для перебування лелеки на нашій території.

Чорний лелека

Зменшення кількості боліт, річок та лісів провокує зменшення популяції лелек, адже вони гніздяться на великих старих деревах, далеко від людей та електричних дротів.

“Якщо ви випадково десь побачили чорного бузька, то головне його не лякати, не чіпати взагалі не турбувати його. Якщо побачите, що він полетів до лісу значить він хоче гніздитися, тоді особливо його не можна чіпати, достатньо пройтися під гніздом такого лелеки в часі його гніздування то може покинути своє гніздо”, – акцентує пані Наталія.

Інформатор нагадує, що бузьки це дикі птахи, які можуть жити лише в дикій природі. Тому якщо ви знайшли лелеку, то відпустіть його. Якщо ж він хворий – одразу звертайтеся до орнітологів.

Читайте також: Він зберіг Маріуполь у фото. Виставка військового з Коломиї

Христина П’ятнюк 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору