Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Він зберіг Маріуполь у фото. Виставка військового з Коломиї

Він зберіг Маріуполь у фото. Виставка військового з Коломиї

19 березня у Центрі сучасного мистецтва відкрили фотовиставку майора Української армії родом з Коломиї – Мирослава Кобилянського “Мій Маріуполь та світ довкола”. Як виглядав Маріуполь до війни дивіться у матеріалі.

Інформатор відвідав виставку та ділиться з вами враженнями з події.

На фотовиставці представлена 31 світлина красивого та квітучого міста Маріуполь ще до повномасштабного вторгнення.

За три місяці російської блокади міста, яке нещодавно активно розвивалося і росло, було зруйновано чи пошкоджено до 90% об’єктів інфраструктури (йдеться в довідці з виставки), однак дивовижні Маріупольські пейзажі збереглися на фотографіях Мирослава, які були зроблені в період 2019-2022 років.

Всі фотографії увійшли до книги-меморіалу пам’яті Маріуполю.

Мирослав Кобилянський – майор ЗСУ, з березня 2015 до березня 2022 служив у Маріуполі, тоді й почав фотографувати місто. Там його і застало повномасштабне вторгнення.

На вході до Центру сучасного мистецтва видніється афіша виставки. Всередині одразу впадає в око перше фото “Криничка” – один з найкращих пляжів у місті, розташований у західній частині селища Піщаний. Тут було все необхідне для відпочинку.

Потім серія картин – “Полярне Приазов’я” – центральний пляж. Крижане узбережжя Маріуполя січневого ранку 2022 року.

“Перше фото з висоти” – західна околиця Маріуполя – місцевість, що стала першим аерофотопейзажем Мирослава.

Та інші пейзажі Маріуполя. Проходимо в іншу кімнату, де представлені фото самого міста.

Одразу помічаємо фото “Азовсталь”. Проте сьогодні це не про красу. З 2022 року це про сталь та сум. Приміський електропотяг Маріуполь-Волноваха-Маріуполь, Металургійний комбінат Азовсталь, шлаковий терикон між правим та лівим берегами міста, місце впадання річки Кальміус в Азовське море.

Ще одна картина, яку неможливо не помітити, це “Театральний сквер” – серце міста Марії, сквер на схід від Донецького академічного обласного театру, з усіх боків оточений проїзною частиною проспекту Миру.

Зі слів організаторів, для виставки вибрали наймальовничіші фото Маріуполя з книги. Також поруч на екрані транслювали фотографії вже зруйнованого міста.

На виставці автора не було, адже він продовжує служити в ЗСУ.

Більше картин довоєнного Маріуполя можна побачити до 2 квітня за адресою площа Ринок, 4 А, вхід з боку Вірменського костелу.

Інформатор радить франківцям відвідати цю виставку.

Читайте також: Надвірнянський ліцей №1 вшанував пам’ять про В’ячеслава Чорновола

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору