Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську відкрили виставку старовинних рушників

У Франківську відкрили виставку старовинних рушників

Сьогодні, 28 березня у Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили унікальну виставку старовинних рушників із приватної колекції Уляни та Софії Сіренків – “Полотняний солоспів”. 

Повідомляє Інформатор 

Колекціонувати старовинні рушники почала саме Уляна Сіренко. Згодом Софія – дочка подарувала їй кілька рушників.

Загалом у колекції мисткинь 300 старовинних рушників з різних регіонів України різного періоду першої та другої половини 20 століття.  Сьогодні експонується третина з них – 80 рушників.

“Ми на жаль не знаємо імені всіх майстринь. Для мене ці рушники є дуже цінними, адже в такий спосіб ми намагаємося зберегти історію та культурні надбання нашого народу”, – додає Софія Сіренко.

Як поділились за нами Уляна та Софія Сіренки у них ідея створити музей з рушниками де їх можна би було зберігати, бо на разі вони зберігають вдома в Уляни Сіренко.

“У цих рушниках закладений генетичний код нашої нації. Саме вишивка є нашим культурним надбанням. Кожен узор щось означає для України та її національного становища. Тішить те, що сьогодні є можливість зберігати такі унікальні ескізи. Збереження української ідентичности в умовах війни дуже важлива” – поділився з нами директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець.

Рушники з цієї колекції мають у собі знаки, символи та відомі на весь світ ткані, серед яких кролевецькі та переяславські рушники, рушники зі Східного Поділля з архаїчними мотивами, постові мережані, парубоцькі, ніжні весільні, кілкові.

Дані полотна створені найрізноманітнішими техніками вишиття та ткацтва.

Виставка триватиме до 30 червня.

Інформатор запрошує відвідати виставку та стати частиною збереження культурної спадщини.

Читайте також: У Надвірній завершився березневий майстер-клас із писанкарства: результат

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору