Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Конфлікт через дуби на Прикарпатті | з’ясовував Інформатор

Відео з обрізаними кронами дерев опублікували власники прилеглого будинку, які незадоволені таким рішенням голови громади. Той, у відповідь, надав заяву від сусідів з проханням навести лад з дубами. Ми поспілкувалися зі сторонами суперечки, щоб розібратися в ситуації. 

Повідомляє Інформатор.

1 квітня власники території, біля якої ростуть дуби, опублікували фото та відео в фейсбуці, де видно обрізані дерева.

“Двохсотрічні ДУБИ, напевно одні на все село, далеко від ел.ліній, нікому не шкодили по даний час. Охороняються законом України. Але закон як дишло, куди повернув, туди і вийшло !!!”, – написав пан Ігор на своїй сторінці. З його дружиною, пані Тетяною, Інформатор сьогодні поспілкувався, зокрема.

Власники прилеглої території розповіли Інформатору, що ці дерева мають для них цінність, себто ростуть на цій території багато років. Проте сусідам вони заважають через листя, якого, за словами однієї з ініціаторок зрізу пані Марії, дуже багато сиплеться з трьох дубів. До слова, дерева знаходяться біля проїжджої частини та є у власності сільської ради.

Всього було написано 2 заяви до міського голови щодо цього питання. Першу (що підтвердили як пані Марія, так і пані Тетяна) у 2022 році подали 4 сусідів, які звернулись до голови громади, щоб повпливати на ситуацію. Із заяви, слів пані Марії та Андрія Гунди, знаємо, що до власників території надійшов лист з рекомендацією щодо обрізки дерев.

У лютому цього року пані Марія подала повторну заяву щодо обрізки дерев, скрін надаємо нижче.

На цю заяву відреагував голова громади Гунда Андрій, після чого, власне, дерева і були обрізані (фото нижче).

Як прокоментував нам голова Пасічнянської територіальної громади Андрій Гунда:

Воно (ред. обрізка) здійснюється нашими комунальними службами, вони їдуть, ріжуть. Ми з нею говорили, вона ж не проти“.

За словами посадовця, гілки залишили на приватній території пана Ігоря та пані Тетяни як доказ того, що деревина не буде продаватися чи десь використовуватись. Також голова громади додав, що після першої заяви (у 2022 році) вони, себто керівники територіальної громади, дали можливість власникам прилеглої території та борцям за дуби виправити ситуацію самостійно. Потім була повторна заява від сусідки (у 2024 році), після якої, власне, і відбулась обрізка.

Ситуацію прокоментував також і староста Пнівського Старостинського округу Гладиш Василь, який повідомив, що після першої заяви у 2022 році була зібрана комісія, яка розглядала дубове питання.

“Ми вийшли комісійно, склали акт, дали їм термін, за який вони самі мали обрізати ті дерева, бо вони сказали, що це їхні дуби. Ми сказали: “обріжете самі і все”. Вони не реагували на це”, – прокоментував староста. Після чого голова громади й вирішив провести обрізку дубів 1 квітня цього року.

Як повідомила нам пані Тетяна, що на самостійну обрізку дерев потрібні кошти, щоб викликати машину з краном. Також, на думку сім’ї, дерева нікому не заважали і є посадженими багато років тому прадідом пана Ігоря.

Скріни з дописів подружжя у фейсбуці

Зі слів сусідки та заявниці, спершу вона наводила лад з дубами за власний кошт. Декілька років тому за послугу пані Марії довелось заплатити 5 тисяч гривень.

Наразі подружжя, яке виступає за збереження дерев, цікавиться послугами юристі, в а також експертів, щоб оцінити стан дубів.

Інформатор слідкуватиме за ситуацією і надалі.

Фото на головну взяті зі сторінки пана Ігоря в фейсбуці.

Читати також: Вандальна обрізка. У Франківську понищили дерева

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору