Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Минув рік, а стан будівлі на Січових Стрільців не змінився | фотофакт

Минув рік, а стан будівлі на Січових Стрільців не змінився | фотофакт

Минулого березня на вулиці Січових Стрільців на містянку обвалився шматок штукатурки. Минулого року ми були там та зафіксували стан будівлі, а у 2024 вирішили перевірити, як змінилась ситуація з будинком і чи змінилась взагалі.

Повідомляє Інформатор.

Торік франківка Олена Антонович написала у своєму фейсбуці, що їй на голову ледь не впав шматок штукатурки з будинку. Врятувала парасоля.

“Щойно ледь залишилася жива: врятувала велика парасоля, що прийняла удар на себе. Штукатурка ковзнула по ній, добряче зачепивши ногу. Обережно, бо в дощову погоду, як і в сніг, ходити містом небезпечно…”, – такий допис опублікувала жінка.

Ледь не травмував Олену фасад будинку номер 26 на Січових Стрільців. Містянам добре знайома ця будівля, адже це пам’ятка архітектури місцевого значення, яку побудували у 1894 році.  До слова, тут бував Іван Франко.

В такому стані будинок був рік тому 26 березня.

Вигляд будівлі минулого року

Ось як він виглядає зараз. Шматка штукатурки немає, стіну не зашпаклювали. З-під крівлі виглядають цеглини, які, здається, не тримаються вже ні до чого.

З-під крівлі виглядають цеглини, які, здається, вже не тримаються.

штукатурка (3)

Далі бачимо тріщини зі зсувами біля аптеки.

Нещодавно ми писали про аварійні фасади та балкони на Стометрівці, тоді у Департаменті архітектури та містобудування нам сказали, що відповідальність за приватизовані території несуть тільки власники.

Програма, яка мала б охороняти культурну спадщину у 2022-2024 роках, діє, проте фінансування її закрито через воєнні дії. Про це Департамент повідомив наших журналістів торік й підтвердив у 2024 році. Все, що можуть зробити посадовці, це проконсультувати з питання ремонту чи реставрації.

 Інформатор береться за дослідження цього питання.

Читайте також: На Прикарпатті функціонуватиме центр реабілітації військових

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору