Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

На Прикарпатті засудили ще одного колаборанта, який закликав «рвати на куски» Україну

На Прикарпатті засудили ще одного колаборанта, який закликав «рвати на куски» Україну

Івано-Франківська прокуратура заочно повідомила про підозру в державній зраді так званому “заступнику міністра” окупаційної адміністрації Херсонщини, який закликав «рвати на куски» Україну та «бити» по енергооб’єктах.

Розповідає Інформатор покликаючись на Івано-Франківську обласну прокуратуру

Підозрюваний, Шпір Михайло Федорович уродженець Прикарпаття, який починаючи з 2009 року активно співпрацює з російськими ЗМІ. Під час перебування на території України до 2020 року, неодноразово негативно висловлювався в сторону військових АТО, за що у серпні того ж року був побитий у Львові. Після цього він втік до москви.

Не враховуючи останню справу, у 2023 році Шпір був попередньо засуджений до 10 років ув’язнення за пропаганду комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, порушення рівноправності громадян.

Він вихваляв політику військово-політичного керівництва росії та виправдовував тимчасову окупацію України. Також Шпір агітував до фізичної розправи над українськими військовими та дискредитував одну із релігійних конфесій.

Крім вже отриманого терміну, Михайлу Шпіру оголошено чергову підозру в державній зраді, колабораційній діяльності, пропаганді війни. За нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання.

Зокрема, кіберфахівці СБУ виявили докази його співпраці з російськими спецслужбами.

На початку повномасштабного вторгнення рф, Шпір став одним із основних рупорів кремля, який публічно підтримав путіна в агресивній війні проти України.

А після захоплення Херсона зрадника призначили так званим «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій окупаційній адміністрації рф.

Встановлено, що саме він санкціонував підрив рашистами вежі українських операторів мобільного зв’язку та телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя.

Серед іншого, Шпір публічно закликав російський генштаб скоригувати ракетні удари по енергооб’єктах нашої держави, щоб повністю вивести їх з ладу.

За це командування російських військ влітку 2023 року нагородило свого поплічника медаллю «учасника спеціальної воєнної операції».

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

За даними слідства, він переховується на тимчасово окупованій території Херсонщини.

Читайте також: 52 зрадника України, серед яких може опинитись священник з Прикарпаття

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору