Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Карпатськими стежками: у Франківську відкрили фотовиставку гірського рятувальника

Карпатськими стежками: у Франківську відкрили фотовиставку гірського рятувальника

Сьогодні, 11 квітня, в приміщенні виставкового залу ПНУ ім. Василя Стефаника, відбулась виставка світлин працівника громадського об’єднання – “Карпатські стежки”, гірського рятувальника – Василя Фіцака.

Повідомляє Інформатор

Василь Фіцак – співробітник Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника, який цікавиться краєзнавством 7 років працював начальником пошукового відділення на горі Піп Іван. Цікавитися фотографією та подорожами почав ще з юних літ. Більше 20-ти років займається громадською роботою у фундації “Карпатські стежки”.

Пан Василь вважає, що його головна мета – розвиток туризму, туристичної культури.

“Виставка присвячена горі Піп Іван. Це вже сьома за рахунком. Ми націлені на збереження історико – культурної та природної спадщини Карпат. Туризм для мене не мав ніколи спортивного підтексту. Мене завжди цікавила екологічна складова, природа, фауна”, – каже краєзнавець.

Василь Фіцак запевняє, що взимку підніматись на гору Піп Іван небезпечно, оскільки видимість дуже погана. Також, шалені вітри обмежують пересування. Гори – суворе середовище, до якого потрібно готуватися. Дізнатися як ходити в гори за порадами рятувальників можна тут. 

“Перші мої походи були в групі досвідчених туристів. Ми, як новачки потрохи вливались в це середовище. 80% групи – сильні, досвідчені хлопці, а 20% – новачки, які пробували себе вперше взимку. Ми набиралися досвіду, а вже пізніше пробували самостійно мандрувати” – ділиться мандрівник.

Раніше, виставка експонувалась у Калуші, на ній було представлено – 260 робіт. Для Прикарпатського університету обрали близько – 80 фотографій, які були зроблені з різних ракурсів.

Студентка Іванна, яка прийшла на цю виставку каже, що: – “Прийшла сюди, тому що виставка стосувалася тематики природи, гір, а я звідти родом і ніколи не була на горі Піп Іван, тому стало цікаво, як вона виглядає”.

Завідувачка кафедри біології – Мирослава Миленька, розповідає, що дана виставка присвячена функціонуванню одного з найунікальніших об’єктів українських Карпат – Міжнародний науковий центр “Обсерваторія”, який будувався у 1937-1938 рр., як Обсерваторія Варшавського університету. Університет впродовж останніх 14-ти років займається відбудовою цього об’єкта і повернення йому, його колишнього статусу та величі, який був до Першої світової війни”.

Василь Фіцак наголосив на тому, що дарує цю виставку Прикарпатському національному музею, а далі вона буде знаходитись в коридорах університету.

Триватиме виставка до 24 квітня.

Інформатор рекомендує зайти в Прикарпатський університет та насолодитися чудовими світлинами наших гір.

Читайте також: Чи встигнуть у Франківську видати комікс-підручник про історію міста до вересня: коментар видавця

Марія Гарасим. 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору