Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Атмосферна локація з книгами про Франківськ: фоторепортаж

Атмосферна локація з книгами про Франківськ: фоторепортаж

Скоро у нашому місті презентують архів про мистецьке та культурне життя Франківщини. Ми відвідали архів та ділимося з вами цією атмосферною локацією. Попереджаємо одразу ви захочете там залишитися і пощупати книги.

Повідомляє Інформатор 

Всі книги знаходяться у затишному приміщенні медіа “Post impreza”, на вулиці Січових Стрільців 15, 2 поверх. 

Видання розповідає про культуру та мистецьке життя Івано-Франківська та регіону навколо.

“Post impreza” також колекціонує авторські мистецькі роботи (починаючи за часів незалежної України). Наразі на сайті доступні відеотека, бібліотека та фонотека. Вони містять відеоарт, записи перформансів, музику, каталоги виставок, а також інтервʼю з митцями, подкасти, репортажі з подій тощо.

Архів складається з двох частин: онлайн-медіатеки на сайті post impreza та офлайн-бібліотеки у Франківську.

“Одна з головних цілей проєкту – зробити сучасне мистецтво доступним для всіх” – зазначають у медіа.

Важливою складовою екосистеми post impreza є фізична бібліотека, яку відкриють 21 квітня. Це – збірка книжок, присвячених локальному мистецтву, а також книги з теорії та історії мистецтва, книги про українських митців та мисткинь і видання з гуманітарних наук загалом.

“Місцева мистецька сцена дуже багата: щось лежить на поверхні, а щось доводилось більше шукати. Особливо захопливим стало дослідження відеоарту. У Франківську цей жанр почав розвиватися в результаті експерименту режисера Олега Гнатіва (у мистецьких колах відомий як “Мох”). Головну роль у цій роботі зіграв письменник Тарас Прохасько. Все відбувалось у той час, коли дістати відеокамеру було доволі важко — апаратуру позичили в Гії Ґонґадзе”, — каже операційний керівник post impreza Євген Бойко.

Найбільше книжок про наше місто дві полички, є також про Коломию. В онлайн бібліотеці медіа про місто Івано-Франківськ налічується 258 книг.

“Бібліотека та медіатека — дві частини архіву, які логічно доповнюють одна одну. Якщо у медіатеці більше представлені зразки локальної мистецької сцени, то бібліотека дає можливість ознайомитись з контекстом, в якому ця сцена існувала — чи існує зараз”, – пояснює головна редакторка post impreza Ольга Перехрест.

Прийти та почитати книги можна в такі дні:

  • четвер з 14:00 до 19:00;
  • п’ятниця з 14:00 до 17:00.

У суботу та неділю фізична бібліотека не працює, але завжди можна почитати онлайн.

Інформатор рекомендує відвідати бібліотеку медіа “Post impreza” та дізнатися більше про культуру нашого міста.

Читайте також: Похорони, вінчання та хрещення: Єзупільська громада отримала реєстраційні книги, які починають свій лік з 1800 року

Христина П’ятнюк. 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору