Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Як атака Ірану на Ізраїль вплине на ціни на пальне| розбір від аналітиків ринку

Як атака Ірану на Ізраїль вплине на ціни на пальне| розбір від аналітиків ринку

Атака Ірану на Ізраїль майже не змінила ф’ючерсів на нафту, причому трейдери пояснюють невиразну цінову динаміку тим, що страйк був добре помічений заздалегідь, і очікуваннями, що конфлікт буде стримано й після нього.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на Enkorr.

Поки Ізраїль зважує свою відповідь на напад, ось що кажуть ринкові спостерігачі про перспективи нафти:

$100 можливо — Citigroup

Базовий сценарій Citigroup Inc. полягає в тому, що напруженість на Близькому Сході залишається “надзвичайно високою”, що підтримує ціни. Це спонукало банк підвищити свої короткострокові прогнози цін, при цьому тримісячний цільовий показник West Texas Intermediate збільшився на $8 за барель.

“На наш погляд, те, що не враховується на поточному ринку, — це потенційне продовження прямого конфлікту між Іраном та Ізраїлем, який, за нашими оцінками, може спричинити зростання цін на нафту до +$100 за барель залежно від характеру подій”, – написали аналітики, включаючи Макса Лейтона, у замітці.

“Премія за ризик” — Goldman Sachs

“Ми оцінюємо, що ціни на нафту вже відображають премію за ризик від $5 до $10 за барель від ризиків зниження постачаань”, — заявили аналітики Goldman Group Sachs Inc., зокрема Даан Струйвен, до атак з боку Ірану у вихідні.

“Потенційна відповідь Ізраїлю на атаку Ірану є дуже невизначеною і, ймовірно, визначить ступінь загрози регіональним постачанням нафти”, – сказали вони.

Видобуток сирої нафти в Ірані зріс більш ніж на 20% за останні два роки – до 3,4 млн барелів на день (б/д), або приблизно 3,3% світових постачань, кажуть аналітики. Таким чином, «якби ринок оцінював більшу ймовірність скорочення постачань з Ірану, то це могло б сприяти вищій премії за геополітичний ризик», – сказали вони.

Більший ризик для прямих військових дій — SocGen

“Ми вважаємо, що безпосередній ризик прямого зіткнення стримано – принаймні на цю мить. Водночас хвіст розподілу ризиків подій став важчим зі збільшенням шляхів до ескалації за участю США”, – сказав Бенджамін Гофф, глобальний керівник відділу досліджень товарів Societe Generale SA.

Після нападу Ірану ризик розгортання прямих військових дій між США й Іраном зріс до 15% з 5%, а ціни на Brent підскочать значно вище від $140 за таким сценарієм, зазначив він. Банк підвищив свій прогноз ціни на Brent на $10 на горизонті прогнозування, щоб відобразити ймовірне збереження премії за геополітичний ризик.

Непростий спокій — UOB

Оскільки перспективи щодо нафти залишаються дуже невизначеними, цілком ймовірно, що ціни зростуть до $100 за барель або вище, якщо видобуток сирої нафти в Ірані опиниться під загрозою, йдеться в записці United Overseas Bank Ltd.

Проте існує також ризик відновлення більшого видобутку сирої нафти в Саудівській Аравії та коаліції ОПЕК+, що може допомогти стабілізувати енергетичні ринки, заявив банк.

Слідкуйте за можливою реакцією — ICG

Іран сигналізував, що «це все, він більше нічого не робитиме, але я просто не впевнена, що Ізраїль може відмовитися від відповіді», — сказала Діна Есфандіарі, старший радник з Близького Сходу в Лондоні Міжнародної кризової групи.

З її слів, “…єдине, що змінює ситуацію, полягає в тому, що США чітко дали зрозуміти, що не підтримають ізраїльську відплату, тому це може дещо стримувати Тель-Авів”.

Підтримуйте його баланс — SVB Energy

“Якщо нещодавні атаки у відповідь між Іраном та Ізраїлем припиняться на нинішньому рівні або утримаються від ескалації в регіоні, не завдаючи шкоди об’єктам для видобутку й експорту нафти, ринок повинен підтримувати баланс”, — сказала Сара Вахшурі, засновниця й президент SVB. ТОВ “Енергія Інтернешнл”.

З її слів, “…фундаментальні показники ринку здаються стабільними, а ОПЕК+ уважно стежить за очікуваним зростанням попиту в літньому сезоні. Якщо на ринку виникне дефіцит пропозиції, ОПЕК+ може розглянути можливість скорочення добровільних скорочень і збільшення виробництва”.

“Ціну вже враховано” — ING Groep

“Ринок уже оцінив певну форму атаки, тоді як обмежений збиток і відсутність людських жертв означають потенціал для більш зваженої відповіді з боку Ізраїлю”, — заявили у записці стратеги ING Groep NV Уоррен Паттерсон і Єва Манті. – Тепер ключовою невизначеністю є те, як відреагує Ізраїль”.

Що стосується нафти, “перший ризик полягає в тому, що нафтові санкції будуть більш суворо застосовуватися проти Ірану, який може спричинити втрату постачань нафти в межах 500 0,5-1 млн б/д”, – сказали вони. Серед інших можливих результатів – напад Ізраїлю на іранську енергетичну інфраструктуру або блокування Іраном Ормузької протоки.

“До тіні” — RBC Capital Markets

Відповідь ізраїльського уряду на атаку Ірану визначить, призведе ситуація до ширшої війни чи ризики ескалації зменшаться, вважають аналітики RBC Capital Markets LLC, включаючи Геліму Крофт. Значна відплата Ізраїлю може спровокувати дестабілізаційний цикл, кажуть вони.

“За такого сценарію ми вважаємо, що ризик для нафти не є незначним, враховуючи захоплення Іраном судна в Ормузькій протоці, яке передувало ракетним атакам і атакам безпілотників”, — заявили аналітики. Проте «якщо Ізраїль відмовиться або здійснить мінімальну відповідь, здається, що Іран цілком може скористатися можливістю повернути цю війну в тінь”.

“Підвищені ризики безпеки нафти” — МЕА

Повітряні атаки Ірану на ізраїльські військові об’єкти стали новим нагадуванням про важливість нафтової безпеки, водночас підвищивши ризик нестабільності на нафтових ринках, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство.

Глобальні ринки нафти вже загострилися до іранської помсти, а подальша геополітична напруженість на Близькому Сході зараз зосереджує увагу на безпеці постачань, йдеться в інформаційному бюлетені. За розвитком подій будуть уважно стежити, додали в МЕА.

“Ескалація малоймовірна” — ANZ Banking Group

“Той факт, що атака була настільки добре переданою по телеграфу, свідчить про те, що подальша ескалація малоймовірна, – сказав Деніел Хайнс, старший стратег із сировинних товарів ANZ Banking Group Ltd., – доки відповідь Ізраїлю на цю атаку не стане ясною”.

“Ринку необхідно побачити додаткові докази того, що пропозиція піддається більшому ризику, перш ніж підштовхувати ціни вище”, — додав він.

“Зітхання полегшення” — Again Capital

“Ринок нафти може зітхнути з полегшенням, принаймні на цей час, — сказав Джон Кілдафф , партнер-засновник Again Capital LLC. – Минулого тижня було багато думок про геополітичну напруженість, але в міру розвитку історії те, чого не сталося, — це справжня ескалація напруженості”.

“Суворіші санкції” — A/S Global Risk Management

“Ситуація мінлива, і якщо Ізраїль дасть сигнал, що не вживатиме заходів у відповідь, напруженість на ринку зменшиться”, — сказав Арне Ломан Расмуссен, керівник відділу досліджень A/S Global Risk Management. З його слів, найгіршим сценарієм для ринку є закриття Ормузької протоки, хоча такий результат виглядає малоймовірним.

Замість цього “імовірні більш жорсткі санкції проти Ірану”, сказав він, додавши, що “…санкції, введені США проти Ірану, вже є всеохопними, але Іран все ще зміг збільшити виробництво й експорт за останній рік”.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору