Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

В селі Довге на Прикарпатті закривають єдину школу

В селі Довге на Прикарпатті закривають єдину школу

Декілька днів тому до нас звернувся депутат селищної громади Василь Кабан щодо рішення селищної ради про ліквідацію єдиного навчального закладу в селі Довге – філії Єзупільського ліцею. Як натомість планують використати приміщення та де будуть навчатися діти? Інформатор розбирався в ситуації.

Повідомляє Інформатор.

Пан Василь Кабан звернувся до редакції “Інформатора” щодо ситуації з філією Єзупільського ліцею в селі Довге.

Минулого року Довгівську гімназію реорганізували шляхом приєднання до Єзупільського ліцею, так ліцей став філією опорного закладу. Проте 5 квітня цього року на тринадцятій позачерговій сесії Єзупільску філію вирішили ліквідувати.

На думку пана Василя, ліквідація ліцею – це втрата місця роботи для вчителів та освітнього закладу для дітей, бо ліцеїстам доведеться доїжджати до інших навчальних закладів.

Якщо говорити про альтернативні навчальні заклади для дітей, то їх навколо всього три:
– ще одна філія Єзупільского ліцею в селі Стриганці. Відстань між двома селами (орієнтуючись на Google maps) близько 3 кілометрів;
– ліцей в селі Побережжя, за 10 км до села Довге;
– опорний навчальний заклад, ліцей в селищі Єзупіль, за 14 км від села Довге.

Рішення про ліквідацію цього понеділка, 15 квітня, повідомив викладачам директор Єзупільского ліцею Трушик Микола Миколайович.

Зі слів Василя Кабана, наразі є обіцянки, що вчителям намагатимуться зберегти роботу, а дітей будуть довозити до Побережжя на навчання шкільним автобусом.

Інформатор поспілкувався з начальницею районного Єзупільського відділу освіти Лесею Олексіївною Регей щодо ситуації з ліквідацією.

Зі слів чиновниці, вже два роки немає набору в перший клас (спершу до Довгівської гімназії, а тепер – до Довгівської філії ліцею). Спершу планували знову понизити ступінь закладу, але тоді, як стверджує Леся Регей, залишиться тільки один клас з чотирма учнями. До слова, згідно із Законом України наповнюваність класу не може становити менше ніж 5 учнів.

Леся Регей повідомила, що батьки спротиву щодо ліквідації філії не виявили. Щодо приміщення, то є декілька пропозицій, як його використати. Зокрема, розглядають варіант переформатування закладу в інтернат.

Щодо вчителів, то за словами начальниці відділу освіти, більшість з них є сумісниками (себто працюють у декількох навчальних закладах).

Зокрема директор Єзупільского ліцею у коментарі для Інформатора запевнив, що: “з підвезенням дітей (ред. до інших навчальних закладів) проблем не буде абсолютно ніяких“.

Також причиною ліквідації філії в селі Довге є зміни в наданні субвенції (фінансової допомоги з державного бюджету).

З 1 вересня 2025 року освітню субвенцію не надаватимуть  закладам  загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), якщо кількість учнів — менш як 45 осіб. Про це повідомив освітній Омбудсман України 11 березня цього року.

У 2021 році, тоді ще Довгівська школа, отримала субвенцію у розмірі майже 18 мільйонів гривень, а також з селищного бюджету було виділено 17 мільйонів 163 тисячі гривень на утримання закладу освіти.

За словами Лесі Регей, наразі в Довгівській філії навчається 21 дитина, тому, ймовірніше за все заклад, не отримає державну допомогу у фінансуванні, а з селищного бюджету коштів не вистачає. Інформатор стежитиме за ситуацією і надалі.

Читайте також: В Івано-Франківську влітку працюватимуть лише 8 дитячих садочків

Дарія Нагорна 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору