Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

10 мільйонів гривень позичив Галіпчак Роман третім особам: аналіз декларації начальника управління капітального будівництва виконкому Франківська

10 мільйонів гривень позичив Галіпчак Роман третім особам: аналіз декларації начальника управління капітального будівництва виконкому Франківська

Наприкінці березня цього року посадовець подав декларацію за 2023 рік. Окрім позичених коштів, вказав і земельну ділянку у 20 соток в Ямниці вартістю 18 тисяч гривень, тоді як ринкова ціна тільки 1 сотки складає від 579 доларів. Детальніше далі.  

Повідомляє Інформатор, покликаючись на Єдиний державний реєстр декларацій.

Почнемо з того, ХТО ТАКИЙ РОМАН ГАЛІПЧАК? 

Галіпчак Роман Богданович вже 8 років є начальником управління капітального будівництва виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Також посадовець до 2016 року був директором власного приватного підприємства «ГалКомБуд».

В декларації начальник управління вказав свою дружину Галіпчак Тамару, а ось синів Юрія та Богдана — ні.

Що задекларував посадовець за 2023 рік? 

Заробітна плата Романа Галіпчака на посаді начальника УКБ виконкому Франківська склала 367 857 тисячі гривень, місце роботи дружини не вказане, але її зарплата за рік дещо менша, ніж у чоловіка – 223 553 тисяч гривень.

Згідно з декларацією, у посадовця та його дружини немає авто. Що стосується нерухомого майна, то тут вказано три об’єкти: дві земельні ділянки та 1 квартира.

Остання куплена у Франківську ще у 2015 році та є власності Галіпчака. Земельна ділянка у Братківцях з 1993 року належить дружині начальника управління.

Наприкінці 2022 року Роман Галіпчак став власником земельної ділянки у селі Ямниця, що неподалік від Франківська. У декларації вказав площу – 2018 метрів квадратних, які, якщо конвертувати, перетворюються у 20 соток землі, 0.2 га або 20 ар. За землю заплатив 18 тисяч 223 гривні (ред. можна переглянути тут).

Скріни: декларація Галіпчака за 2022 рік та онлайн-калькулятор з конвертування площі

Якщо пошукати оголошення про продаж земельної ділянки у Ямниці, то на популярних ресурсах бачимо таку вартість за 1 сотку землі:

Оголошення взято з сайту dim.ria

Ціни варіюються від 579 доларів до 1 262 тисячі доларів за сотку у Ямниці. Нагадаємо, що у власності Романа Богдановича 20 таких соток вартістю ЗАГАЛОМ у 18 тисяч 223 гривні. 

Перевіряємо вартості на іншому онлайн-ресурсі:

 

Скріни з онлайн-ресурсу zml

Тут бачимо розрахунки в гривнях. Так за 1 СОТКУ в Ямниці потрібно заплатити від 19 726 тисяч гривень до 25 000 тисяч гривень. 

Після тривалих пошуків ми знайшли суми, які схожі до вказаної вартості земельної ділянки пана Романа.

Скрін з сайту Svitbudov

В останньому оголошенні на скріні бачимо запропоновану ділянку в Ямниці за 450 доларів за 80 соток.  Пропозиція опублікована на olx.ua, а в описі вказано, ця земля знаходиться поруч з очисними спорудами.

Цікавий факт, у 2018 році наші колеги з “Курсу” опублікували матеріал, в якому йшлося про те, що “На останній сесії Ямницької сільради роздали 150 земельних ділянок – дісталося і депутатам, і їхнім родичам“.

На “шпальти” ЗМІ потрапив і Роман Галіпчак. В матеріалі наші колеги повідомляють, що посадовець отримав дозвіл на розробку проєкту землеустрою на ділянці площею у 0.1000 га в урвищі “Луги”. Підтвердженням цього є рішення нижче.

Наразі невідомо, чи пов’язана ця ділянка з тією, що вказана в декларації, оскільки задекларована має 0.2018 га.

Щодо активів, то в декларації вказані готівкові кошти у розмірі 1 мільйона 100 тисяч гривень, власником яких є Роман Богданович. Також начальник УКБ позичив третій особі 254 тисячі 378 доларів, що за курсом Мінфіну (ред.станом на 25 квітня 2024 року) складає 10 мільйонів 22 тисячі 493 гривні. 

Це все, що мали у власності Роман та Тетяна Галіпчаки (ред. згідно з декларацією) у 2023 році.

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору