Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як вийти з Великого посту без шкоди для здоров’я: поради

Як вийти з Великого посту без шкоди для здоров'я: поради

Цього тижня завершується Великий піст, який тривав 48 днів, тому різко виходити з нього – небезпечно. І якщо відразу накинутись на всі продукти, які не виживали понад 2 місяці, то можна випадково добряче собі нашкодити.

Для тих, хто суворо дотримувався традиції, Інформатор підготував список порад, як підготувати шлунок до свята.

Оскільки людина упродовж посту не їсть білкову їжу тваринного походження, її організм припиняє виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, молочних продуктів і яєць.

Якщо одразу після посту надмірно споживати м’ясні страви, то організм не зможе їх належно переробляти. Через що збільшуються ризики появи та загострення хвороб такі, як виразка, панкреатит (запалення підшлункової залози), коліт, холецистит (запалення жовчного міхура) та інші.

Крім цього порушення травлення небезпечне для людей з хронічними хворобами серцево-судинної, ендокринної, дихальної, ендокринної, травної, сечовидільної систем. Адже збій у їхній роботі часто спричиняє саме порушення у харчуванні.

Як без шкоди здоров’ю вийти з Великого посту? 

Найперше треба встановити помірність. Не варто поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Всі пасхальні наїдки пробувати поступово.

За рекомендаціями лікарів вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Впродовж цього часу краще поєднувати пісну та звичайну їжу, обов’язково споживати маленькими порціями.

  1. Вводьте в раціон звичайні страви поступово, у порції має бути не більше 150-200 грамів, крім того, не треба змішувати кілька страв одразу.
  2. Перед прийманням їжі слід випивати пів склянки теплої води. Це допоможе зменшити відчуття голоду.
  3. В малих кількостях споживати випічку.
  4. Поступово вводьте в раціон яйця, молочні та кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт) та м’ясо (краще – індичку, курку, кролика, яловичину).
  5. Надавайте перевагу відвареному чи тушкованому способу приготування страв. Не забувайте про клітковину, адже вона нормалізує травлення, тому споживайте більше фруктів, овочів, (як сирих, так і в тушкованому, вареному чи запеченому вигляді), а також зелень і спеції, які сприятимуть засвоєнню важкої їжі.
  6. Білкові продукти краще їсти в першій половині дня (1 білковий продукт за 1 прийом їжі).
  7. Встановіть часові проміжки на сніданок, обід та вечерю, не робіть зайвих перекусів, а також не забувайте більше рухатися в перервах між їжею, щоб полегшити процес травлення.

Також у перші 2-3 дні після Великого посту краще не вживати:

  • соління та маринади;
  • випічку, чипси та солодощі;
  • газовані напої;
  • алкогольні напої.

Роботу шлунку можна полегшити за допомогою готових препаратів – ферментів, оскільки власних ферментів в організмі під час посту поменшало, і вони не в змозі впоратися з важкою їжею.

Пам’ятайте, що перехід до повноцінного харчування повинен бути поступовим для того, щоб вживання звичної для вас їжі не нашкодило організму.

Бережіть себе та виходьте правильно з Великого посту.

Інформатор бажає вам смачної паски та мирного неба над головою.

Читайте також: Простий рецепт класичної паски від луцького шефа

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору